Fler kan slippa förmögenhetsskatt

Färre ska betala förmögenhetsskatt i framtiden och redan nästa år ska 140 000 personer slippa den skatten. Det väntas en statlig utredning föreslå inkom kort, erfar Ekot. Men trots hård kritik från bland annat näringslivet och oppositionen ska skatten finnas kvar.

Statliga egendomsskattekommittén är inne på sista varvet och har tagit fram ett nytt förslag, som bland annat innebär att ungefär hälften av dem som betalar förmögenhetsskatt skulle slippa det.

Med dagens regler skulle 310 000 svenskar betala den här skatten nästa år. Om kommittén får som den vill blir det istället ungefär 170 000.

Halverade skatteintäkter
Statens intäkter på förmögenhetsskatten halveras också, från 5 till 2,5 miljarder kronor.

Huvudtankarna i förslaget är att bara halva värdet på tillgångar och skulder ska tas upp när förmögenhetsskatten ska räknas ut i framtiden. Den som till exempel har en villa ska alltså bara ta upp halva värdet för att få fram förmögenhetsskatten.

Samtidigt sänks den undre gränsen för när en person ska börja betala förmögenhetsskatt, från en och en halv miljon kronor, till 900 000 kronor.

Alla aktier ska räknas
Kommittén vill också att alla marknadsnoterade aktier ska kunna ge förmögenhetsskatt, inte bara aktier på börsens a-lista som i dag. Det har näringslivet kritiserat hårt, men utredningen har inte ändrat sig.

Kommittén föreslår också några ändringar i fastighetsskatten. Fler personer med dyra hus i exempelvis skärgården ska få dämpad fastighetsskatt.

I dag innebär reglerna, lite förenklat, att ingen ska behöva betala mer än fem procent av hushållets inkomst i fastighetsskatt. Utredningen vill sänka den gränsen till fyra procent.

Dessutom avskaffas fastighetsskatten för den som har en privatbostad utomlands.

Reavinstskatten höjs till 24 procent
Men skattesänkningarna ska också betalas. Därför kan det bli dyrare för den som till exempel säljer villan eller bostadsrätten. Kommittén vill, enligt vad Ekot erfar, höja reavinstskatten från 20 till 24 procent.

Kommittén möts för sista gången om två veckor, men kristdemokraten Per Landgren tror att förslagen nu ligger fast och är mycket kritisk.

– Mitt betyg på utredningen och kommittén är lågt. Den vågar inte ta bort en skatt som är direkt skadlig för samhällsekonomin, säger han.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista