Foto: PRB

Klart för kameraövervakning i trapphus

Kameraövervakning i stökiga hyreshus kan snart bli verklighet på flera håll. Organisationen Fastighetsägarna har gett sina medlemmar klartecken att sätta upp övervakningskameror i trappuppgångar och andra utrymmen för att kontrollera vem som rör sig i huset.

– Det här handlar om att hyresgäster ska känna trygghet i sitt boende. Det är en yttersta åtgärd, när portkoder och lås inte fungerar, säger Ann-Christine Svärd, vd för Fastighetsägarna.

Men tror du att hyresgästerna själva vill bli övervakade?

– Det handlar inte om att övervaka hyresgästerna, det handlar om att övervaka de som inte ska vara där, säger hon.
 
Efter begäran från flera medlemmar har Fastighetsägarna prövat frågan om kameraövervakning i trapphus och liknande. Nu ger man allstå klartecken, så länge det kan motiveras med att det funnits problem på just den platsen och så länge en majoritet av hyresgästerna är för övervakningen.

Hyresgästföreningen tveksam
Även om Ann-Christine Svärd tror att bara ett fåtal hyresvärdar är beredda att sätta upp kamerorna med en gång, så vill man ha möjligheten där det krävs.

På Hyresgästföreningen togs man på sängen av dagens besked. Ordförande Barbro Engman är mycket tveksam.

– Det är inte så säkert att det här skapar trygghet. Det kan också skapa väldigt mycket otrygghet att veta att man kommer att bli filmad även i vardagliga situationer, när man kommer hem, vilka besökare man har med sig och så vidare. Det är viktigt att man inte förskjuter ansvaret till fastighetsägare till exempel när samhället går bet, säger hon.

Hyresgäster har väckt frågan
Kameraövervakningen kommer att väcka diskussioner på många håll, även om det i flera fall varit just hyresgäster som väckt frågan om kameraövervakning.

Jonatan Buhr-Juris och Ingrid Kleist bor i ett hyreshus i Jönköping där man för flera år sedan hade stora problem.

– Jag skulle inte ha något emot det om det skulle vara stökigt. Men så som vi har det just nu skulle det inte behövas. Det är möjligt att man skulle kunna kränka någons integritet, men samtidigt är det en säkerhet att man kan filma vad som händer om det är stökigt, säger Jonatan Buhr-Juris.

– Myndigheterna vet ändå allting om oss. Har man ingenting att dölja tycker inte jag alls att det spelar någon roll, säger Ingrid Kleist.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".