Lagliga droger ska få tas i beslag

Polis och tull ska ha rätt att beslagta farliga substanser som ännu inte är olagliga men kan vara på väg att klassas som narkotika. Regeringen antar i dag ett lagförslag om effektivare narkotika- och dopningslagstiftning, som ska granskas av Lagrådet.

– Vi har sett en utveckling, att allt mer av droger säljs via internet. Det är en ganska aggressiv marknadsföring, riktad mot unga människor. Vi känner att vi måste ha en lagstiftning som är mer snabbfotad än den vi har i dag, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD).

I dag ligger myndigheterna ofta steget efter när det gäller att klassa vilka kemiska substanser som ska betraktas som narkotika och därmed är olagliga. Därför ska polis och tull kunna beslagta medel i avvaktan på att åklagare fattat beslut om substansen ska förstöras.

Men att staten lägger beslag på preparat som inte är olagliga är känsligt juridiskt. Därför har det tagit tid att få fram förslaget. Frågan är var gränsen går.

– Det är upp till polisens och tullens bedömningsförmåga, säger Maria Larsson.

Det finns ingen fara att man beslagtar saker som man inte borde beslagta?

– Det kan det naturligtvis göra, men det är en risk som man får ta, att vi beslagtar mer än vad vi kanske annars skulle ha gjort. Men annars kommer vi att vara hjälplöst förlorade mot en helt ny marknad som breder ut sig.

Maria Larsson vill också att tjänstemännen på Folkhälsoinstitutet aktivt ska försöka spåra nya substanser som kan vara narkotika. Därför får de rätt att handla misstänkta medel som sedan ska analyseras.

– Folkhälsoinstitutet ska få mer muskler för att kunna vara ute på nätet, köpa in preparat som man tror kan ha en narkotisk påverkan, och analysera dem. Då kan vi vara lite snabbare med att narkotikaklassificera.

Hur många är det som ska sitta och surfa och handla?

– Det vet jag inte än. Det här kommer att bli ett uppdrag till Folkhälsoinstitutet. Men det kommer att bli en mycket mer omfattande verksamhet än vad man har i dag.

Hur mycket kortare tid det ska ta att få preparat narkotikaklassade om regeringens förslag genomförs kan Maria Larsson inte säga.

Regeringen föreslår också att två substanser som ger samma effekt som den förbjudna GHB, men som inte går att ersätta i industrin, ska bli narkotikaklassade, men fortfarande få användas i just industrin.

Det högsta straffet för den som bedriver omfattande handel med dopingmedel bör höjas från fyra till sex års fängelse, enligt det förslag som regeringen antar i dag.

Knarkbeslag i posten 2005-2009

Tullens beslag av narkotika och narkotikaklassade läkemedel i post- och kurirflödet.

År, Antal beslag

2005, 1 260

2006, 1 930

2007, 2 332

2008, 3 032

2009, 2 700

Källa: Tullverket (TT)

Anders Jonsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista