Växande hot mot it-säkerheten

Trots att allt större resurser har satsats på informationssäkerhet så ökar riskerna för störningar och samhället blir allt mer sårbart. Den nedslående bedömningen gör Krisberedskapsmyndigheten, KBM, i en ny rapport till regeringen.

–Det som är viktigt för samhället är att se till att vi har så god informationssäkerhet så att viktiga funktioner i samhället inte allt för lätt drabbas av omfattande störningar, säger Staffan Karlsson, chef för informationssäkerhetsenheten på KBM.

Om inte it-systemen fungerade skulle stora delar av samhället stanna. El, telefoni och penningtransaktioner är bara några exempel som bygger på fungerande IT-system.

Hot mot våra it-system, såväl planerade som olyckor, är därför allvarliga. Enligt Krisberedskapsmyndigheten behövs en rad åtgärder för att säkra IT-systemen.

Hoten blir fler
KBM efterlyser bland annat bättre kunskap hos alla inblandade, en helhetssyn på området it-säkerhet och en slags lägsta säkerhetsnivå som alla måste uppfylla.

För enligt Staffan Karlsson på KBM kommer hoten mot it-säkerheten att fortsätta öka.

–Det kommer att handla om att hela tiden försöka möta nya hot, nya sätt att utnyttja it för att begå brott eller för att störa ut verksamhet. Det här är en ständig kamp och jag tror inte att man någon gång kommer kunna säga att vi har tillräcklig informationssäkerhet.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".