Foto: Roberto Schmidt/PRB

Jämn ström av trupper till Haiti

Rebelltrupper har kört in i huvudstaden Port-au-prince och den borttvingade presidenten Jean Bertrand Aristide har anlänt till Centralafrikanska republiken. Amerikanska, franska och kanadensiska trupper anländer nu i en jämn ström till Haiti. USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld sa på måndagkvällen att regeringen överväger att skicka upp till 2 000 soldater. De amerikanska trupperna ska leda den stabilitetsstyrka som FN:s säkerhetsråd har beslutat om.

Både den civila oppositionen och de väpnade rebellerna, liksom stora delar av det internationella samfundet, firar Aristides flykt som en framgång.

Men det var ingen flykt. Aristide tvingades bort. Och det var inget folkligt uppror som tvingade honom snarare då Frankrike och USA i ett överraskande intimt samarbete.

Gjorde motstånd
Fortfarande på väg uppför trappan till det vitmålade och omärkta flygplan som förde honom ut i exil gjorde Aristide motstånd.

För många haitier som varken deltagit i några våldsamheter eller några plundringar innebär Aristides försvinnande inte bara att ett hopp grusas, utan framför allt ännu ett bevis på att deras röst inte räknas.

För alldeles oavsett Aristides maktmissbruk och oduglighet var han vald av folket, två gånger dessutom, i de första verkligt demokratiska valen i Haitis historia.

Valfusk rörde parlamentsvalet
Det valfusk som oppositionen tagit som intäkt för att inte göra några som helst överenskommelser med Aristide rörde inte presidentvalet, utan valet till parlamentet.

Det råder ingen tvekan om att Aristide de senaste åren förlorat mycket stöd. Han har agerat maktfullkomligt, han har brutit sina löften, han har använt våld och han har berikat sig via korruption. Men han har också sett 100-tals miljoner dollar i biståndspengar frysa inne.

Han har utsatts för upprepade sabotage, kuppförsök och även mordförsök av dem som i dag beskrivs som rebeller.

Alla ense om ingripande
Men den senaste månadens våld och kaos innebar ändå att det internationella samfundet måste ingripa. Om det var alla parter eniga.

Den stora frågan är varför måste det gå så långt? Om USA och Frankrike, trots hans motstånd, kunde tvinga bort Aristide hade det då inte varit möjligt för de två stormakterna att tvinga den civila oppositionen att acceptera den första fredsplanen man lade fram?

Det enda som skulle ha förändrats i jämförelse med nu vore att det haitiska folkets demokratiska beslut skulle ha respekterats.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista