Sänkt spritskatt lockade kunder i Torneå

Från och med måndagen är den finska spritskatten ungefär hälften av den svenska. Sänkningen av den finska spritskatten märktes på kundtillströmningen i finska Torneå, där Alko-butiken hade ovanligt många kunder för att vara en måndag.

– I alla fall kanske hundra som vi inte har haft tidigare, säger Kari Potkanen på Alko-butiken i Torneå.

Är du överraskad?

– Nej, man kan förstå att de kommer när prisskillnaden är så stor. När man tänker på starksprit och konjak och whisky förstår man att de kommer hit, säger han.

Hur mycket billigare är det?

– Från 30 till 40 procent billigare per flaska här i Finland, säger han.

Ingen rusning efter färjebiljetter
Efter sänkningen på måndagen är spritskatten i Finland 103 kronor litern, att jämföra med Sveriges 200 kronor per liter. På vin är inte skillnaden lika stor.

Även om prissänkningen märktes i Torneå, så var det ingen ökad rusning efter  färjebiljetter till Helsingfors vid Siljaterminalen i Stockholm, även om Jim Åkerdahl från Sundsvall tog tillfället i akt.

– Det kan man säga. Jag lär väl köpa lite i alla fall, säger han.

Var det avgörande för att du skulle åka just idag?

– Nej, det var det väl inte, det var väl för att man skulle ha kul också.

Rederierna som trafikerar Finland sänkte på måndagen sina taxfreepriser för att kunna konkurrera med alkoholpriserna i Finland.

Förhoppning om fler resenärer
Det betyder minskade intäkter på försäljningen, men en försiktig förhoppning om fler resenärer, även om det knappast är troligt att resandet ökar så som när Danmark sänkte sin alkoholskatt, tror marknadschef Magnus West vid Silja Line.

– Man är totalt borta från över ett dygn och ibland upp till två dygn. Det kanske är en lång resa att göra för att tjäna några hundralappar. Men för den som har på gång att kryssa fram och tillbaka så kan det här vara ytterligare en anledning till att kryssa just på Östersjön, säger Magnus West.

Också tullen avvaktar. Regionchef Sixten Pekkari vid tullen i Mälardalen, väntar sej desto mer införsel av alkohol den första maj.

– Vi kan naturligtvis inte utesluta att det kan bli en ökad införsel utav billigare sprit från Finland.

Men du tror ändå att den stora skillnaden kommer om några månader?

– Det är väl då vi kan befara de större effekterna i och med att de baltiska länderna blir medlemmar i EU och där är ju spritpriserna ännu lägre än vad dagens priser i Finland är, säger Sixten Pekkari vid tullen i Mälardalen.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se
Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jälen@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".