Sampo säljer Skandiainnehav

Skandias största ägare, finländska bank-och försäkringsjätten Sampo, har sålt hela sitt innehav i Skandia.

Därmed bekräftar finländarna vad de sagt hela tiden: att innehavet bara var en finanisiell placering och inte intressant ur maktspelssynpunkt.
Affärsmässigt har innehavet i Skandia gett en bra utdelning för Sampo.  Försäljningen som skett de senaste dagarna har gett drygt 2,4 miljarder kronor för 7,4 procent av aktierna, och en reavinst på 105 miljoner euro, motsvarande nära en miljard kronor.

Maktmässigt demonstrerar försäljningen att finländarna menat allvar när de sagt att de inte vill delta i intrigerna
kring Skandias ledningsproblem efter skandalerna.

Det har dock inte hindrat VD Björn Wahlroos att som ordförande i nomineringskommitten aktivt ha spelat spelet som tillsammans med svenska intressen stoppade Marcus Storch från ordförandeposten.

Nuvarande styrelse valdes tillfälligt vid extrastämman i januari och har mandat som bra gäller till ordinarie stämma i april.

Vem som köpt den stora aktieposten är inte känt. Investmentbanken Goldman Sachs förmedlade affären, vars storlek gjorde banken till störste aktör och aktien till mest omsatt på börsen idag.

Sampos informationschef Hannu Vuola säger att Sampo har  fått ett bra pris för sina Skandiaaktier och pengarna ska  användas till att finansiera köpet av försäkringsbolaget If.

Svaret på frågan om vem som har köpt aktierna kan besvaras på två sätt: antingen har hela eller större delen köpts av en enda aktör, och då har Skandia fått en ny storägare, eller så har de andra stora institutionella ägarna delat på bytet.

Björn Wahlroos väntas avgå från nomineringskommitten, och Sampo lämnar nu Skandia åt sitt öde.

Tommy Fredriksson/Brita-Lena Ekström


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista