Obetald skuld problem vid elbolagsbyte

Att byta elbolag kan bli dyrt för den som har en betalningsanmärkning. Elbolagen kräver ofta tusentals kronor i depositionsavgift om man har betalningsanmärkningar. Stefan Säfström i Tierp stötte på problem när han ville förnya sitt abonnemang hos Vattenfall, efter att familjen flyttat.

Samtidigt hade de gjort en kreditupplysning och skickar ett inbetalningskort på 8 000 kronor som jag ska betala som depositionsavgift, ifall jag vill ha dem som elleverantör. Jag blev förbannad, säger Stefan Säfström.

Men du skulle ju få tillbaka pengarna?

– Ja, men det är inga pengar som jag har, att ligga ute med.

Svårt teckna avtal med skuld
Det som ställde till det för Stefan var en obetald studieskuld. Och att bara gå till ett annat bolag för att få el är ingen lätt uppgift om man har en betalningsanmärkning. Det kan räcka med en skuld på hundra kronor.

I många fall avkrävs kunden förskott och depositioner som kan uppgå så mycket som niotusen kronor. Gert Honnér på Vattenfall förklarar policyn med att det tar tid att stoppa en leverans när man väl tecknat avtal.

– Eftersom det är väldigt hårt reglererat när det gäller till exempel att stoppa en leverans för en elkund, det kan ta upp till tre månader, så är det viktigt för oss att vi har bra upplysningar på de kunder vi får.

Vill säkra betalningar
Socialtjänsten i Uppsala känner också väl till problem med skenande elräkningar och höga förskottskrav.

Men frågan är väl om inte Vattenfall och många av de andra elbolagen tar en stor risk. Kunderna med anmärkningar är ju många och det finns elbolag som inte kräver stora klumpsummor.

– Den risken finns, men vi har bedömt att det också är viktigt att vi också kan säkra upp våra kunders betalningar på det här sättet, säger Gert Honnér.

Lisen Forsberg, SR Uppland
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".