Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Johan Lönnroth Arkivbild: Fredrik Persson

V:s förnyare ger inte upp partiprogram

Vänsterpartiets förre viceordförande Johan Lönnroth och partiets så kallade förnyare har inte gett upp. De arbetar nu för fullt för att väcka opinion för sina förslag som alternativ till den politik som partikongressen slagit fast och som partiledningen driver.

Vänsterpartiets förre viceordförande Johan Lönnroth, vars förslag till nytt partiprogram röstades ner med stor majoritet på den kongress som avslutades för en dryg vecka sedan, har redan reviderat sitt förkastade förslag och skickat ut det igen till ett nätverk av intresserade partikamrater och andra, både i och utanför Sverige.

– Det beror på att så många har hört av sig och är intresserade att jobba vidare med på det här spåret. Därför skickade jag ut det här omarbetade förslaget. Jag har alltså tagit hänsyn till en del synpunkter som jag har fått, bland annat på partikongressen, säger han. 

Ingen fraktionsbildning
Johan Lönnroth tillbakavisar alla spekulationer om fraktionsbildning. Han vill ha debatt med målet att nästa kongress ska ompröva politiken.

– Det handlar inte bara om vänsterpartiet utan hela den svenska vänsterns framtid, säger Johan Lönnroth. 

Johan Lönnroth, som också petades ur partistyrelsen av kongressen, har inte skickat sitt nya programförslag till den nya partiledningen. En ren lapsus, säger han själv.

Stark reaktion från partieldningen
Partisekreteraren Pernilla Zethraeus reagerar starkt över att inte vara informerad.

– Skulle det vara så att det via e-postlistor som bara vissa har tillgång till pågår ett arbete för att etablera ett alternativt partiprogram tvingas vi givetvis agera. Vi har anledning att ta kontakt bara på grund av att det går sådana här rykten, säger hon.

Partisekreteraren välkomnar en öppen ideologisk debatt som respekterar kongressbeslut och säger att det naturligtvis är fritt fram att skriva motioner till nästa kongress.

”Kongressens beslut gäller”
– Det finns många demokratiska möjligheter att föra en diskussion om den politiska inriktningen inom ramen för det nya partiprogrammet. Men det finns naturligtvis inte utrymme för att nu säga att vi inte respekterar partiprogrammet och att vi vill ha ett annat partiprogram i stället. Den frågan är avgjord av partiets högsta beslutande organ, nämligen partikongressen, och det kan ingen i partiet sätta sig över, säger Pernilla Zethraeus.

Enligt uppgift till Ekot planerar de så kallade förnyarna också ett nationellt möte för att diskutera sitt politiska alternativ.

Johan Lönnroths alternativa program skulle vara en av debattutgångspunkterna där och enligt en av arrangörerna skulle alla vänsterpartister som inte är kommunister bjudas in och även intresserade utanför partiet.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".