Färre anmälningar om kränkningar i skolan

Antalet anmälningar till Skolverket om kränkande behandling minskade för första gången förra året. Antalet anmälningar har ökat varje år fram till 2002 då 296 fall anmäldes, men 2003 anmäldes färre fall, 238 stycken. Skolverket menar att många skolor nu arbetar förebyggande mot mobbning.

– Vi på Skolverket vill gärna hoppas och tro att den uppmärksamhet som frågor om kränkande behandling har fått genom vårt arbete, faktiskt också givit resultat. Det är väl det intryck vi har fått genom inspektionsarbetet, att de flesta skolor har fått upp ögonen för de här frågorna och arbetar seriöst med att ingripa mot mobbning, säger Marie-Helen Anborg vid Skolverket.

Har det blivit bättre ute i skolorna?

– Den slutsatsen är svår att dra. I alla fall är de här frågorna uppmärksammade och de allra flesta skolorna vill ta det här på allvar och försöker göra det.

Vändning förra året
Ända sedan i mitten av 1990-talet har antalet barn och föräldrar som anmält sin skola för olika former av mobbning och kränkande behandling ökat.

1997 kom det in 60 anmälningar och 1998 kom 121 anmälningar. För varje år har sedan allt fler elever anmält att de har blivit illa behandlade av andra elever, lärare eller andra personer i skolan.

År 2002 var siffran uppe i 296 anmälningar. Men förra året, 2003, vände det nedåt för första gången. Skolverket fick då in 238 anmälningar om kränkande behandling. En liten men ändå tydlig minskning.

Fler kampanjer
De senaste åren har det gjorts flera kampanjer mot mobbning i skolorna.

Ett rättsfall har också visat att det kan kosta kommunerna pengar att inte sköta mobbningsfrågor rätt. Eleven Johanna Rosenqvist drev ett skadeståndsmål mot Grums kommun genom alla rättsinstanser och fick högsta domstolen att slå fast att elever har rätt till ersättning om kommunen gör fel.

Mycket arbete återstår
Även om det blivit bättre i skolorna nu är 238 anmälningar fortfarande alldeles för många, tycker Marie-Helen Anborg.

– Det är en alldeles för hög siffra, så vi ska inte ta ut glädjen i förskott. Det finns fortfarande väldigt mycket arbete kvar att göra.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".