Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare avloppstaxa i Stockholm

Publicerat tisdag 2 mars 2004 kl 05.00

I år har många kommunala taxor höjts, bland annat för vatten och avlopp. Men bolaget Stockholm Vatten går emot strömmen och sänker taxan.

Stockholm Vatten, med en miljon kunder i Storstockholmsområdet, sänkte på måndagen taxan med 3,5 procent, säger Roland Harrysson ekonomichef på Stockholm Vatten.

– Det är framför allt att vi i flera år, ända sedan 1999 och framåt, kontinuerligt har jobbat med effektivisering av VA-verksamheten. Det har inneburit lägre kostnader och det märks nog efter några år, det är där vi är nu.

Kraftiga höjningar
I mer än varannan kommuner har taxan för vatten och avlopp höjts i år. I 50 av kommuner har höjningarna dessutom varit kraftiga, över tio procent.

Men Stockholm Vatten går motsatt väg och gör något så ovanligt som att sänka taxan. För en vanlig villakund rör det sig bara om någon hundralapp i lägre kostnad om året, men det är ändå ett trendbrott. 

Överskott till kunderna
De kommunala VA-verken drivs efter självkostnadsprincipen. Överskott ska inte gå till annan kommunala verksamhet.

När kostnaderna för underhållet har minskats, personalstyrkan har skurits ned och den låga räntan har gjort det billigare att investera i nya vatten och avloppsrör, då ska överskottet gå tillbaka till kunderna.

Enligt Roland Harrysson är målet att inte behöva höja på länge.

– Vi är lite försiktiga, men så mycket vågar vi säga att taxan efter den här sänkningen med 3,5 procent, förblir oförändrad om inget speciellt händer under 2004, 2005 och 2006.

Dyrast i små kommuner
I Stockholm betalar en genomsnittlig villakund runt 3 000 kronor om året. Det är en betydligt lägre summa än i många andra kommuner.

Dyrast är det i Tanum och Kramfors, där en snittkund betalar runt 7 000 kronor om året. Det kommer antagligen även i fortsättningen vara dyrare där än i storstaden.

– VA-verksamheten bedrivs under väldigt olika förutsättningar. Det är skillnad att driva VA_verksamhet i en stor stad med en koncentrerad befolkning, jämför med många små kommuner som har en mer lantlig prägel och en helt annan möjlighet att producera vatten och ta hand om avloppsvatten, säger Roland Harrysson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".