LO-ekonom kritiserar halvering av förmögenhetsskatt

Den statliga egendomsskattekommittén väntas föreslå en halvering av förmögenhetskatten. Men riktigt rika personer, som till exempel huvudägaren i ett företag som H&M, kan även i fortsättningen helt slippa förmögenhetsskatt på aktier som de äger i ett bolag. Den förre LO-ekonomen P-O Edin, som också varit statens skatteutredare, kritiserar därför de väntade förändringarna.

– Skattesatsen halveras ju så problemen blir hälften så stora, men principen blir densamma som tidigare.

Att det är lika valfritt att betala skatt för de som har mycket pengar?

– Ja, det är lika manipulerbart. De här gränsdragningsproblemen och tillväxtproblemen kvarstår i pincip helt oförändrade.

Kritisk till undantag
PO Edin är kritisk även mot andra förslag, så som de hittills har läckt ut från den statliga egendomsskattekommittén. 

Det gäller till exempel att lägga förmögenhetsskatt på halva värdet av aktier som är noterade i börsens O-lista, samtidigt som en huvudägare som till exempel Stefan Persson i mångmiljardföretaget Hennes och Mauritz även i fortsättningen skulle slippa förmögenhetsskatt på de aktier han äger i bolaget:  

– Det är så underliga inslag man får se i en så underligt konstruerad skatt. Grundproblemet är att ska man ha en bra förmögenhetsskatt så måste man ta med alla typer av förmögenheter. Så fort man börjar undanta väsentliga delar av förmögenhetsmassor så är man inne i ett moras. Såna skatter kan man inte ha i längden.

Borde kommittén lägga fram ett förslag om en beskattning av alla tillgångsslag?

– Det finns två alternativ. Det ena är att man tar med alla typer av förmögenheter och sänker skattesatesen till en nivå där man får in lika mycket pengar som tidigare. Klarar man inte av att göra det så är det nog bara att avskaffa förmögenhetsskatten och ersätta den med någon helt annan typ av skatt. Det går att få lika mycket pengar på ett betydligt rättvisare sätt. 
 

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".