1 av 2
Jean-Bertrand Aristide i Centralafrikanska republiken Foto: PRB
2 av 2
Kongressledamoten Maxine Walters Foto: Ric Francis/PRB

Aristide: Jag tvingades att avgå

Haitis avsatte president Jean Bertrand Aristide sa i en amerikansk tv-intervju i natt att han tvingades avgå och att han inte lämnade sitt land frivilligt. USA:s utrikesdepartement avvisar påståendet som nonsens, men demokratiska politiker i USA har börjat kritisera Bush-administrationen för att ha genomfört en statskupp i Haiti.

Aristide sa till tv-kanalen CNN att det som skett var en kupp och att han utsatts för en kidnappning. Exakt hur Aristide skulle ha tvingats ombord på det flygplan som förde honom ut ur Haiti kom dock aldrig riktigt fram i intervjun.

Tillbakavisar anklagelser 
Redan tidigare hade officiella amerikanska företrädare kategoriskt avvisat de här påståendena, det var nonsens sa man.

– Vi kidnappade honom inte, vi tvingade inte honom ombord på flygplanet, sa utrikesminister Collin Powell på en presskonferens.

Men på den demokratiska sidan har misstänksamheten mot Bush-administrationens agerande ökat. Kongressledamoten Maxine Walters från Kalifornien som talat med Aristide hävdar att USA har medverkat i en regelrätt kupp.

Enligt Walters har omvälvningen i Haiti planerats i amerikanska utrikesdepartementet.

Upprepad kritik 
Även demokraternas ledande kandidat i presidentvalet John Kerry har de senaste dagarna upprepade gånger kritiserat Bush-administrationen för att i praktiken ha uppmuntrat rebellerna.

Hade USA agerat tidigare i konflikten hade man kunnat undgå att en demokratiskt vald ledare blev avsatt. Men demokraterna anser att Bush-administrationen från första början varit ute efter Aristide.

– USA har under många år blockerat ekonomisk hjälp till Haiti. Det bidrog till att underminera Aristides styre och det skapade grogrund för det som nu skett, säger senator Christopher Dodd i utrikesutskottet.

Klart är att republikanerna länge har ogillat Aristide eftersom man ansett att han stått alltför långt till vänster.

Demokraterna har haft en positivare inställning och det var en demokratisk president, Bill Clinton, som för tio år sedan genom en militär invasion återinsatte Aristide vid makten.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".