Bråk kring brittisk Irakutredning

I Storbritannien har frågorna om vilka grunder landet gick i krig mot Irak skapat ytterligare problem för premiärminister Tony Blair. Det konservativa torypartiet har dragit sig ur den utredning som tillsattes för en månad sedan för att granska varför underrättelseuppgifterna om irakiska massförstörelsevapen före kriget tycks ha varit fel.

När Tony Blair gav efter för trycket att göra som USA och tillsätta en oberoende utredning om hur underrättelseuppgifterna om Iraks vapen samlades in och hanterades före kriget, var det en tvärpolitisk utredning han ville ha.

Andra partier drog sig ut
En utredningskommission där oppositionen deltog skulle bli mer trovärdig och kunna sätta punkt för efterkrigsdebatten. Men nu har utredningen bara stöd av Blairs eget Labourparti.

Liberaldemokraterna, som var emot kriget, vägrade delta från början eftersom de politiska besluten om kriget inte skulle ingå i uppdraget. Igår kväll hoppade det konservativa torypartiet också av.

Snäv tolkning
Toryledaren Michael Howard hävdade att utredningsuppdraget, som han själv hade godkänt, har tolkats för snävt. Regeringen reagerade snabbt och argt.

En rasande utrikesminister Jack Straw anklagade oppositionsledaren för ”skamlös opportunism” och för att försöka  plocka billiga politiska poäng genom att flirta med Irakkrigets motståndare.

Men hur mycket kritik oppositionsledaren än får, så har avhoppet ytterligare ökat på regeringens problem. En utredning som inte längre är tvärpolitisk blir också mindre trovärdig. Samtidigt har tonläget höjts i debatten krigets laglighet och om justitiekanslerns råd i den frågan till regeringen.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".