Fler FN-soldater om Cypern återförenas

Om det delade Cypern återförenas inför medlemsskapet i EU måste paradoxalt nog de utländska FN-trupperna på ön öka istället för att minska.

Idag finns 1 200 FN-soldater på Cypern, men vid en återförening och ett slut på den 30-åriga konflikt som delat ön, måste fler och inte färre soldater komma hit.

Kipros Chrysostomides, den grekcypriotiska regeringens talesman tycker att truppökningen är helt naturlig, även om han inte vill kommentera den vanligast förekommande uppgiften om en tredubbling av de fredsbevarande soldaterna.

Men fler soldater måste hit och med ett utökat ansvar för att övervaka den begynnande läkningsprocessen efter 1974 års delning av ön.

Den FN-personal som man idag ser på gatorna i den delade huvudstaden Nicosia kommer från Argentina, Slovaken, Slovenien, Storbritannien och UNgerna. Sverige har på tio år inte haft några soldater här. Men den grekcypriotiska regeringen tror inte det blir svårt att finna länder som är beredda att skicka soldater.

Det blir en dyr återförening och Cypern vill gärna ha internationell hjälp. Men den grekcypriotiska regeingens förhoppningar på nästa månads givarkonferens är lågt ställda.

– Vi behöver internationell hjälp, men det är inte alltid givarkonferenserna ger något, säger Kipros Chrysostomides.

Kjell Albin Abrahamson
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista