1 av 4
Grafik: Liv Widell. Källa: SCB
2 av 4
Grafik: Liv Widell. Källa: SCB
3 av 4
Grafik: Liv Widell. Källa: SCB
4 av 4
Grafik: Liv Widell. Källa: SCB

Ekots hela undersökning av kandidater i valet till riksdag och kommunfullmäktige 2010

Torsdag 10 juni

 Moderaterna har nu blivit det parti som har störst andel höginkomstagare på sina valsedlar inför höstens val. Det visar en granskning av alla 55 000 kandidater i valet till kommuner och riksdag som Statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radios räkning. Förra valet hade Socialdemokraterna flest höginkomsttagare.

Fredag 11 juni
 Bland de 5 500 kandidaterna till riksdagsvalet  är de flesta medelålders och på många valsedlar saknas såväl unga som äldre personer. Folkpartiet och Kristdemokraterna utmärker sig som partier med få unga, men med många över 65 år på sina valsedlar.Fredag 11 juni

 Moderaterna har en mindre del kvinnliga kandidater  i årets riksdagsval än de andra riksdagspartierna, visar en genomgång som SCB gjort för Ekots räkning. Men andelen kvinnor ökar ändå på Moderaternas valsedlar jämfört med förra valet.

Lördag 12 juni
Sveriges pensionärers intresseparti, Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ är några av de mindre partierna som ställer upp i årets val. Deras kandidater är mycket olika dem som ställer upp för riksdagspartierna, enligt en undersökning som Statiska centralbyrån gjort för Sveriges Radio.

Måndag 14 juni
Trots att Centerpartiet de två senaste valrörelserna har lovat att öka andelen kandidater med invandrarbakgrund på sina listor i valet så har andelen utlandsfödda kandidater på Centerpartiets valsedlar minskat. Det visar en granskning av riksdagskandidaterna som SCB gjort på uppdrag av Sveriges Radio.
Om undersökningen

Statistiska Centralbyrån, SCB, har på Sveriges Radios uppdrag tagit fram statistik om de cirka 50 000 personer som finns med på partiernas listor i kommunvalet och de cirka 5 500 kandidater som finns på riksdagslistorna, som partierna rapporterat till Valmyndigheten inför valet 2010.

Inför valen 2002 och 2006 gjorde SCB en liknande undersökning för Sveriges Radio.

I undersökningen har SCB samkört uppgifter från befolkningsregistret med Valmyndighetens lista över alla kandidater till kommunfullmäktige och riksdagen.

Inkomst

Inkomstbegreppet definieras som sammanräknad förvärvsinkomst, alltså den årsinkomst man arbetat ihop eller tagit ut som lön om man har ett företag, men inte de finansiella inkomster man haft. Som höginkomsttagare räknas den som har en årsinkomst på 400 000 kronor eller mer.

Befolkningen

De jämförelsesiffror som finns med befolkningen gäller alla över 18 år, som är folkbokförda i Sverige.

#link=206921#

#link=205377#

#link=207276#, partisekreterare för Centerpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".