Foto: Louise Andrén Meiton/SR.

Lägre vinst för Clas Ohlson

Hemfixarkedjan Clas Ohlsons aktier föll kraftigt på börsen efter siffror om ett stort vinstras. Kunderna har inte varit så köpglada som bolaget hoppats.

Flera kunder som Janne Fredriksson, som i dag letade delar till persienner, är nog vad Clas Ohlsons företagsledning mest av allt önskar.

För hela det brutna räkenskapsåret blev det visserligen en rekordvinst, men under det fjärde kvartalet rasade vinsten brant.

Från 38 miljoner kronor i vinst före skatt i fjol till mer blygsamma 14 miljoner.

En förklaring till det här är otur med vädret, enligt vd Klas Balkow.

– Vi har helt enkelt sålt mindre av säsongsartiklar under våren. Det har ju varit en lite kallare vår än vanligt och det har påverkat vår vårförsäljning, säger han.

Clas Ohlson är nog för många ett bolag som växer snabbt och ständigt öppnar nya butiker. I dag finns 120 butiker i fyra länder. Men den senaste tiden har expansionstakten har varit lite lägre men det ska snart ändras, säger Klas Balkow.

– Vi tog ner tillväxttakten förra året för att balansera för finanskrisen. Nu ökar vi igen och etablerar 17 till 22 butiker kommande året. Så vi går tillbaka till en ökad tillväxttakt igen när det gäller nya butiker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".