Fängelsestraff halveras på grund av telefonförhör

En våldtäktsdömd man i Stockholm har fått sitt fängelsestraff halverat efter att den första rättegången mot honom ogiltigförklarats. Anledningen är att tingsrätten använt sig av alltför många telefonförhör.

Mannen dömdes i våras av Södertörns tingsrätt till sex års fängelse för att under flera år ha våldtagit, misshandlat och hotat sin flickvän. Flera av brotten begicks innan flickan fyllt 15 år.

Ogiltigförklaringen av rättegången har skett eftersom hovrätten fastslagit att tingsrätten använt sig av alltför många förhör via telefon.

Efter en ny rättegång så nästan halverar Södertörns tingsrätt nu strafftiden till tre år och sex månader. Det skriver tidningen Metro.

I den första domen fälldes mannen, mot sitt nekande, för att ha våldtagit flickan på en toalett på en mödravårdscentral. På den åtalspunkten väljer tingsrätten nu att fria.

- Det är olyckligt att det blev så stor skillnad trots att samma bevisning använts. Men man har gjort en annan bevisvärdering vad gäller just den våldtäkten, säger kammaråklagare Maria Gylder.

Domen innebär också att det skadestånd mannen ska betala till flickan sänks med 100 000 kronor, till 350 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".