Många kommuner vill höja va-taxorna

Det kommunala bolaget Stockholm Vatten har gjort något så ovanligt som att sänka va-taxan. Men i de flesta kommuner är läget helt annorlunda. Där bör taxan höjas annars väntar ordentliga höjningar om några år, anser branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Följden blir att det på sikt, och då talar jag om ett flertal år, blir ett eftersatt underhåll och då kommer man ju att tvingas höja taxan betydligt mer vid det tillfälle då störningar uppstår, säger Roger Bergström, som är vd för Svenskt Vatten.

Vad kan det röra sig om?

– Det är omöjligt att spekulera om. Men om det här var 5-10 procent kan det ju röra sig om 10 kanske 20 procent eller ännu mer, säger Roger Bergström.

Stockholm Vatten sänker taxan
På tisdagen sänkte Stockholm Vatten taxan för vatten och avlopp med 3,5 procent för sina kunder. Bakom det ligger ett effektiviseringsprogram, personalminskningar och den låga räntan som gjort investeringarna billigare.

Runt 50 va-verk i landet har gjort kraftiga taxehöjningar i år, medan de flesta valde marginella höjningar eller ingen höjning alls.

Men va-verkens egen branschorganisation Svensk Vatten ser inte Stockholms taxesänkning som någon förebild för andra va-verk i landet.

Höjningar behövs på flera ställen
Tvärtom krävs höjningar överlag eftersom va-verken i dag inte har råd med de nödvändiga investeringarna, enligt Roger Bergström.

– Det är ju enormt mycket kapital investerat i våra va-ledningar. Det rör sig om storleksordningen 350 miljarder kronor som ligger nergrävda i marken. De åldras ju med ett år i stören och behöver då successivt bytas ut för att kunna bibehålla den höga statusen, säger han.

Hur ser det här behovet ut?

– Det varierar naturligtvis från anläggning till anläggning. Det har gjorts en undersökning i bland annat Västsverige nyligen och där konstaterar omkring 40 va-chefer att de anser att de skulle behöva höja va-taxan mer än vad de har fått tillåtelse till just för att kunna renovera rörnätet, säger Roger Bergström.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista