Hårdare regler för kodeintabletter

Det kan bli hårdare regler kring de receptbelagda läkemedlen Treo Comp, Citodon och Panocod, som innehåller kodein, ett ämne som är starkt beroendeframkallande. Socialstyrelsen har vänt sig till Läkemedelsverket för att skärpa reglerna för preparaten.

Socialstyrelsen tycker det är fel att preparaten inte är narkotikaklassade, säger Gunnar Östling, byrådirektör på Socialstyrelsen i Jönköping.

– De utnyttjas i större utsträckning av missbrukare och patienter med beroendeproblematik och det finns exempel på läkare som har blivit av med sin förskrivningsrätt, som går över till de här preparaten istället, säger Gunnar Östling.
 
Kodein som substans är redan narkotikaklassad enligt internationella konventioner, men däremot har det getts tillstånd att använda en liten del kodein i varje tablett.

Riskerar beroende
Den som äter för mycket, kanske 20 till 50 tabletter per dag, riskerar att snabbt bli beroende. En del narkomaner missbrukar det som vilken drog som helst.

Socialstyrelsen har vänt sig till Läkemedelsverket i Uppsala om de här läkemedlen.

Det Läkemedelsverket kan göra är att eventuellt skärpa läkarnas regler för utskrivning och en sådan översyn pågår, enligt uppgift till Ekot.

I så fall kan det bli svårare att få till exempel Treo Comp utskrivet och den som får det får inte dela med sig av medicinen till någon annan.

Regeringen kan narkotikaklassa
Om de här läkemedlen ska narkotikaklassas, blir det en fråga för regeringen.
 
På onsdagen hålls ett möte i Rosenbad om bland annat om problem med läkemedel som skrivs ut i alltför hög omfattning och om smuggling. Då kommer sannolikt kodein att diskuteras.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".