Stora besparingar inom missbrukarvården

Samtidigt som användningen av alkohol ökar i många grupper i Sverige, så gör kommunerna kraftiga neddragningar på missbrukarvården och prioriterar i stället barn och unga. Det framgår av Socialstyrelsens lägesrapport om individ- och familjeomsorgen som presenterades på tisdagen.

Ljuspunkter i rapporten är att behovet av ekonomiskt bistånd till familjer har gått ner och att fler kommuner har prioriterat barn- och ungdomsvården och insatserna för utsatta kvinnor.

Det välkomnas av Socialstyrelsens utredare Eva Bergström.

–Äntligen, i och med att det ekonomiska biståndet har gått ner så har kommunerna sett möjligheten att prioritera uppdämda behov när det gäller barn- och ungdomsbehov av stöd och hjälp. Under 1990-talet drog man ner på barn och ungdom inom alla samhällssektorer. Nu har man äntligen fått möjlighet att kompensera lite för det, säger hon.

Men i stället har man minskat kostnaderna för socialtjänstens missbrukarvård med drygt en miljard kronor sedan 1995.

Långt från nationella mål
Både vården på institutioner och insatser i öppenvården minskar och man är långt ifrån de nationella mål som regeringen satt upp.

Den samordning mellan sjukvården och socialtjänsten som skulle behövas i vården av drogmissbrukare är obefintlig.

Resultatet blir sporadiska insatser som en avgiftning men ingen eftervård, eller bara eftervård och ingen avgiftning.

Varningsflaggor
Socialstyrelsen ser allvarligt på läget, säger utredare Eva Bergström.

–Där sätter vi upp definitiva varningsflaggor eftersom man har skurit en miljard kronor sedan 1995, det vill säga 20 procent av socialtjänstens satsningar på missbrukarvård. Det är väldigt mycket. Samtidigt ser det ut som att de tunga behoven ökar.

Hur ska man se på en sådan satsning, eller brist på satsning, när alkoholbruket ökar landet?

–Man måste framför allt se allvarligt på det. Här måste vi slå samman alla resurser vi har för att mota det som nu håller på att hända och för att ge hjälp till de som är svårast ute, missbrukare med kanske också mångfacetterade problembilder, svårigheter på bostadsmarknaden, psykiska problem och annat, säger Eva Bergström, utredare vid Socialstyrelsen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".