Arkivfoto: Jan Düsing/PRB

Regler för rovdjursjakt ändras

Efter massiv kriktik mot statens rovdjurspolitik vill nu Naturvårdsverket ändra de mest omstridda paragraferna i jaktförordningen. Det gäller de regler som säger att man bara har rätt att skjuta rovdjur när de angriper tamdjur för andra gången.

Rovdjursdebatten har tagit ny fart i vinter, efter att staten ställde in skyddsjakten på lodjur i stora delar av landet i år. Björn Risinger vid Naturvårdsverket medger att verket har tagit intryck av de upprörda känslorna hos framför allt jägare och lantbrukare.

– Ja, de har haft betydelse också. Samtidigt försöker vi se om det finns delar i paragrafen som behöver justeras så att den bättre stämmer överens med olika EU-bestämmelser. Vi menar att man bör skrämma rovdjuren innan man får rätt att skjuta som ett exempel, säger Björn Risinger.

Jägarna vill ha dialog
Jägarna för ju också fram vikten av att ha en dialog och ett samförstånd mellan invånarna i vargtäta områden och staten som bestämmer. Tycker du att dialogen är bra som den är idag?

– Nej, den räcker uppenbarligen inte för det är ju väldigt heta frågor och det är många som har mycket starka känslor både för och emot.

De starkaste motståndarna mot regeringens rovdjurspolitik finns bland jägare och lantbrukare, som anser att lagen hindrar djurägare att freda till exempel sina får och kor mot varg eller andra rovdjur.

Utfrågning i riksdagen
Frågan är om en omformulering av paragraferna kan stilla kritiken. På tisdagen arrangerade riksdagens miljö- och jordbruksutskott en utfrågning om skyddsjakt på rovdjur.

Där gick åsikterna om vad som behöver göras vitt isär. Jägarnas och lantbrukarnas representanter talade om en rädsla i rovdjurstäta områden, som hindrar befolkningen från att plocka bär och röra sig fritt i naturen.

Däremot avfärdade bland andra viltvårdare från Grimsö forskningsstation rädslan som obefogad och argumenterade för en ökad stam av alla rovdjursarterna,  lo, varg, björn och järv.

Naturvårdsverket överraskat
De svallande känslorna hos talarna i riksdagens utfrågning kom som något av en överraskning för Naturvårdsverket.

– Stämningsläget är lite vassare än vad jag hade hoppats på, säger Björn Risinger.

Är det något som oroar dig?

– Ja, det gör det litegrann. Jag tror att rovdjurspolitiken gynnas bäst av ett lugnt samtalsklimat, säger han.

Jenny Carlsson
jenny.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".