Zethraeus förvånad över hot om avhopp

Vänsterpartiets avdelning i Gnesta planerar att lämna partiet. Orsaken är missnöje med den politiska inriktningen i partiet. Christer Westling, gruppledare för vänsterpartiet i Gnesta är bland annat missnöjd med att den nye partiledaren Lars Ohly kallar sig för kommunist.

– Folk får en annan bild av Ohly än vad han kanske egentligen är. Man ser faktiskt Sovjet och Moskva framför sig när man pratar om kommunism, säger Christer Westling.

Efter vänsterpartiets kongress häromveckan var det många av de i partiet som betonar kompromisser i det politiska arbetet som reste hem besvikna.

I valet av ny partistyrelse och nytt partiprogram var det istället de som lyfter fram partiet som det radikala alternativet som skördade framgångar.

Beslut i mars
Efter långvarig meningsmotsättningar med partidistriktet i Sörmland blev resultatet av kongressen den utlösande faktorn till att vänsterpartiets lokalavdelning i Gnesta, där partiet har två mandat i kommunfullmäktige, nu planerar att lämna partiet centralt. I slutet av mars väntas årsmötet fatta ett formellt beslut.

Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus är mycket förvånad över Gnestaavdelningens planer.

– Det är en mycket drastisk åtgärd de tar till. Jag har fortfarande förhoppningar om att komma i kontakt med dem och föra en dialog med dem och kanske kunna avstyra det här projektet. Det här kommer plötsligt och vi har centralt inte känt till det här förut, säger Pernilla Zethraeus, partisekreterare i vänsterpartiet.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista