Sverige i välfärdstoppen

Sverige toppar välfärdsligan enligt flera index som Statistiska centralbyrån presenterade idag.

Joachim Vogel, expert vid SCB:s Välfärdsstatistik, förklarar tätplaceringen med att Sverige är ledande till exempel när det gäller sysselsättning och hälsa.


- Norden har alltså en betydligt större bredd när det gäller många av de indikatorer som ingår i de här indexen, det vill säga man toppar på flera områden än vad man gör i centraleuropa och framför allt mera jämfört med Sydeuropa, säger han.


Välfärdsundersökningarna som sammanställts av FN och forskningsinstitutioner i USA, Tyskland och Holland innehåller parametrar som sysselsättning, sjukvård, utbildning och livslängd. Men inte BNP per capita och när det gäller det så ligger Sverige längre ner på listan.

Svagheten med BNP per capita som välfärdsmått beror enligt SCB:s utredare Michael Wolf bland annat på att den inte säger något om fördelningen av BNP:n. Den tar heller inte upp kostnader för miljöförstöring, obetalt arbete i hemmen och mängden fritid. Utöver detta sätter den globaliserade ekonomin käppar i hjulet för jämförelser av olika länders BNP per capita.

- Ökad arbetskraftsinpendling för Luxemburgs del som gör att de kan ha hög BNP i förhållande till sin befolkning därför att de som jobbar i Luxemburg, många åker hem till Luxemburgs grannländer och för Irlands del så har man då en kapitalimport kan man kalla det om man vill som gör att man måste betala en stor del av BNP till i räntor och utdelningar til de utländska företag som opererar i Irland, säger Michael Wolf.


Men Fabian Wallen, nationalekonom på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, tycker att BNP per capita som mått är viktigt att ha med i välfärdsundersökningar.

- BNP är ett sätt för medborgarna i ett land att uppnå högre levnadsstandard. Produktionen kan man använda på många sätt och många av de här sätten bidrar till en högre levnadsstandard för människorna i ett land, säger han.

Martin Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".