Bidrag till valkampanjer ska redovisas

De politiska partierna i Sverige ska tvingas redovisa varifrån de får sina pengar. Det föreslås i en utredning som lämnades till regeringen på tisdagen.

– Öppenheten ska öka i fråga om partiernas finansiering och hur valkandidaterna finansierar sina kampanjer, säger professor Gullan Gidlund som lett utredningen.

Stora bidragsgivare ska redovisas
Hittills har det varit frivilligt för partierna att redovisa varifrån pengarna kommer. I de övriga nordiska länderna finns redan den här typen av lagstiftning.

Nu föreslås att alla i Sverige som blir invalda i kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige, riksdagen och EU-parlamentet ska redovisa varifrån bidragen till valkampanjen kommer.

Varje bidragsgivare som ger över 20 000 kronor ska redovisas med namn.

I valkampanjer brukar ofta socialdemokraterna anklagas för att få hemligt stöd av fackföreningsrörelsen och på motsvarande sätt brukar borgerliga partier beskyllas för att få stöd från näringslivet.

Enligt utredningen ska det inte längre bli möjligt att hemlighålla bidragsgivare.

Redovisning i efterhand
Bidragen ska redovisas i efterhand, vilket innebär att en kandidat teoretiskt sett kan hemlighålla vilka som gett pengar till en personvalskampanj tills han eller hon valts in i till exempel riksdagen.

– Om det skulle visa sig finnas oegentliga bindningar mellan finansiär och vald, så är det ju i den stund en person blir vald som problemen uppstår. Därför finns en logik med att låta de som är invalda redovisa, säger Gullan Gidlund.

Inget straff
Utredningen föreslår inget straff för det parti som inte sköter redovisningen.

– Det lägger ett stort ansvar dels på att partierna har den moralen, så att man följer lagstiftningen, men också att medierna gör sina granskningsuppgifter och att vi har alerta väljare som är intresserade av de här frågorna, säger professor Gullan Gidlund, som gjort utredningen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".