Uzbeker vid gränsen mellan Kirgizistan och Uzbekistan. Foto: D. Dalton Bennett/Scanpix.
Kirgizistan

Ögonvittne i Kirgizistan: Folk är oerhört rädda

I det oroliga södra Kirgizistan är folk nu oerhört rädda och håller sig inne, det berättar svenske Hugo Karlsson, som i går tvingades lämna staden Osj för Ekot. Samtidigt har den tillfälliga regeringen gett order om att soldater får skjuta om det behövs.

– I hela centrum var det fullt som deltog i konflikten. Det var väldigt många vägspärrar och vi hörde skottlossning. För mig framstod det som en krigsliknande situation, säger Hugo Karlsson.

Han arbetar för OSSE - en internationell säkerhetsorganisation i Osj där många sammandrabbningar ägt rum. Han lämnade i går regionen på grund av säkerhetsläget och på väg till flygplatsen bevittnade han hemska scener: människor på flykt och beväpnade grupperingar som attackerar människor på gatan.

I Kirgizistan patrullerar i dag armésoldater och polis områden i de södra delarna av landet där de etniska sammandrabbningarna mellan kirgizer och uzbeker har varit som störst. Reservister har kallats in och trupper har mandat att döda om så krävs för att få stopp på våldsamheterna.

Det har varit oroligt i landet vid flera tillfällen sedan den förra presidenten Bakijev störtades i början av april och den nuvarande provisoriska regeringen kom till makten. Då hade regeringsstyrkor skjutit skarpt mot demonstranter i huvudstaden Bisjkek - många människor dog.

Nu har ett dygnslångt utegångsförbud utlysts i staden Osj i den södra delen av landet och i två intilliggande provinser. Enligt uppgifter i lokala medier har situationen i just Osj börjat lugna ned sig. Borgmästaren har sagt att man hoppas kunna inleda förhandlingar med de olika stridande grupperingarna och man har börjat städa upp i staden.

Enligt officiella uppgifter har nästan 100 människor dödats de senaste två dygnen och mer än 1 200 skadats.

Människor på flykt och beväpnade grupperingar som attackerar människor på gatan - det är scener som Hugo Karlsson bevittnade på väg till flygplatsen i går. Säkerhetsläget gjorde att han i går tvingades lämna Osj och han befinner sig nu i Bisjkek.

Hugo Karlsson berättar att situationen var kaosartad när han lämnande Osj i går och att det mänskliga lidandet är stort. Maten börjar ta slut och gasen är avstängd.

– Folk är oerhört rädda. Folk befinner sig inomhus. Affärer, basarer, marknader är stängda så tillgången till förnödenheter är prekär.

Är många människor på flykt?

– Framförallt uzbeker, kvinnor och barn. Dels så vill de lämna landet men de har också blivit uppmanade av familj och vänner att söka sig mot gränsen och in mot Uzbekistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".