SAS vill spara 2 miljarder

Avtalsförhandlingarna mellan flygbolaget SAS och de 40 fackförbund som organiserar de anställda börjar dra ihop sig, och SAS mål är att spara ytterligare två miljarder kronor.

De anställda på Arlanda och på alla andra flygplatser i Sverige, Norge och Danmark och de anställda ombord på SAS flygplan är alldeles för dyra i drift tycker företaget. För att  kunna klara sig i den allt hårdare konkurrensen vill SAS att årets avtalsförhandlingar ska resultera i att kostnaderna för personalen - alltså löner och andra ersättningar ska minska med två miljarder kronor.

Från början vara det tänkt att förhandlingarna skulle vara klara idag vid midnatt men Transports strejk tidigare i år har gjort att förhandlingarna med tranportarbetare blir av först senare i vår och de markanställda tjänstemännen inom HTF förhandlar efter helgen. Men för de andra asntällda förhandlas det  för fullt just nu - och de markanställda i Norge skrev under ett nytt avtal med företaget  i eftermiddags - ett avtal som innebär frysta löner i år och för vissa grupper oförändrade löner även nästa år. Också piloterna i SAS dotterbolag Braathens har fått ett nytt avtal som bland annat innebär försämrade traktamentesvillkor och att piloterna ska utföra fler flygtimmar per år. När det gäller de andra förhandlingarna så är det högst otroligt att alla blir klara ikväll.

Men före onsdag nästa vecka ska det vara klart. För då ska företagsledningen berätta för SAS styrelse om det blivit tillräckliga besparingar.  Om inte så kommer företagsledningen att föreslå andra åtgärder - och det kan handla om att flytta ut verksamhet - till exempel teknisk service - till andra länder där lönerna är lägre, det kan handla om att lägga ner eller sälja ut verksamhet och också om rejäla omorgansieringar så att arbetet utförs mer effektivt. Och det kan förstås innebära ytterligare uppsägningar. Redan idag har personalen minskats med 6.000 och allt som ska kostnaderna ha sänkts med 14 miljarder per år fram till slutet av nästa år.

Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".