SAS vill spara två miljarder

På flygbolaget SAS börjar det nu dra ihop sig i avtalsförhandlingarna mellan företaget och de nära 40 fackföbund som organiserar de anställda i Sverige, Norge och Danmark. Målet för SAS är att förhandlingarna ska leda till besparingar på ytterligare två miljarder kronor.

De anställda här på Arlanda och på alla andra flygplatser i Sverige, Norge och Danmark och de anställda ombord på SAS flygplan är alldeles för dyra i drift tycker företaget.

För att  kunna klara sig i den allt hårdare konkurrensen vill SAS att årets avtalsförhandlingar ska resultera i att kostnaderna för personalen, alltså löner och andra ersättningar, ska minska med två miljarder kronor.

Frysta löner i Norge
Från början vara det tänkt att förhandlingarna skulle vara klara på tisdagen vid midnatt men Transports strejk tidigare i år har gjort att förhandlingarna med transportarbetare blir av först senare i vår och de markanställda tjänstemännen inom HTF förhandlar efter helgen.

Men för de andra anställda pågår förhandlingarna eller har redan avslutats. De markanställda i Norge till exempel, fick i på tisdageftermiddagen ett nytt avtal som innebär frysta löner i år och för vissa grupper även nästa år.

Även piloterna i SAS dotterbolag Braathens har fått ett nytt avtal som bland annat medför försämrade traktamentesvillkor och att piloterna ska utföra fler flygtimmar per år.

Kan föreslå fler åtgärder
Förra veckan gick det danska fackförbundet LFF med på att sänka lönerna med tre procent. När det gäller de andra förhandlingarna så är det högst otroligt att alla blir klara på tisdagkvällen.

Men före onsdag nästa vecka ska det vara färdigt. För då ska företagsledningen berätta för SAS styrelse om det blivit tillräckliga besparingar. 

Om inte så kommer företagsledningen att föreslå andra åtgärder. Det kan handla om att flytta ut verksamhet, till exempel teknisk service, till andra länder där lönerna är lägre.

Fler uppsägningar
Det kan också handla om att lägga ner eller sälja ut verksamhet och också om rejäla omorganiseringar så att arbetet utförs mer effektivt.

Det kan förstås betyda ytterligare uppsägningar. Redan på tisdagen är det beslutat att anstalet anställda ska minskas med 6 000 och allt som allt ska SAS kostnader ha sänkts med 14 miljarder per år fram till slutet av  nästa år.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".