Shiamuslimer bär en kista med ett av offren för sprängningarna i Bagdad 2 mars. Foto: Joseph Barrak/PRB

Blodigaste dagen i Irak efter Saddams fall

I Irak dödades minst 170 människor på tisdagen, i flera blodiga attacker riktade mot shiamuslimska mål. Både huvudstaden Bagdad och den för shiamuslimerna heliga staden Karbala var mål för anfallen.

Självmordsbombare, fjärrutlösta sprängladdningar och granatattacker gjorde den shiamuslimska högtiden Ashoura i Karbala till ett blodbad med över 100 döda.

I den shiamuslimska stadsdelen al-Khadimiyya i Bagdad dödade självmordsbombare nästan samtidigt ett sextiotal människor i en moské.

Det gör den här dagen till den hittills blodigaste i Irak sedan Saddam Husseins fall.

Skyller på USA
Ledare för shiamuslimerna i Irak, som utgör ungefär 60 procent av befolkningen, beskyller USA för att bära det yttersta ansvaret för dagens händelser eftersom ockupationsmakten inte lyckas skydda landets heliga platser och inte heller klarar skyddet av Iraks gränser, vilket gör det möjligt för utländska terrorister att ta sig in. 

Flera medlemmar av det USA-tillsatta Styrande Rådet, den provisoriska regerigen, pekar ut jordaniern Abu Musab Zarqawi, som direkt ansvarig för attackerna.

Gemensamt avståndstagande
Den amerikanska säkerhetstjänsten säjer sig ha lagt beslag på dokument som visar att Zarqawi, som har anknytning till terrioristnätverket al-Qaida, planerar attacker mot Iraks shiamuslimer.

Detta med avsikten att skapa spänningar mellan landets folkgrupper så att de vänder sig mot varandra.

Både shiamuslimska, sunnimuslimska och kurdiska medlemmar av det Styrande Rådet har på tisdagen tillsammans visat sin avsky över blodbadet. De uppmanar irakierna att inte låta sid provoceras till våldsamheter av det som nu har hänt.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".