Strategidokument ska ta Ung Vänster ur krisen

Krisen i ungdomsförbundet Ung Vänster, med en splittrad förbundsstyrelse, en ordförande som tänker avgå, anklagelser om sextrakasserier och politisk sektbildning, ska ventileras på en extra kongress i påsk. Kongressen, som är stängd för utomstående, ska bland annat behandla ett strategidokument som Ekot har läst.

Det är Veckobladet i Lund, ett partinyhetsbrev, som återger dokumentet i sitt kommande nummer. Majoriteten av förbundsstyrelsen skriver i det att ”det har förekommit okamratlig och oacceptabel verksamhet som haft till syfte att undergräva fattade beslut och framför allt misstänkliggöra och trycka ner kamrater som stått upp för dessa”.

I dokumentet sägs inte rent ut vad som hänt eller vad de politiska motsättningarna består i, men det innehåller en rad krav på förändringar av Ung Vänsters sätt att arbeta.

Det står att ”vi måste ha en organisation där det går att arbeta politiskt utan att brytas ner eller tröttas ut av onödiga och sekteristiska interna konflikter” och att förbundet ska ledas ”öppet av valda organ, inte genom informella nätverk och lojalitetsband”.

Dokumentet fortsätter med ”Vi har inte autonoma distrikt, inte ens om de är stora, som kan göra anspråk på att vara självständiga organisationer”.

Medlemskap ingen livsstil
Det interna dokumentet, som alltså ska diskuteras på en sluten kongress i Ung Vänster senare, ger en bild av hur infekterad stämningen är i ungdomsförbundet.

Det anses bland annat nödvändigt att skriva ner att ”att vara aktiv i Ung Vänster ska inte vara en särskild livsstil, med särskilda uttalade sociala normer och krav. Den sortens inre sekteristisk utveckling ska motverkas”.

De senaste veckornas uppmärksamhet kring sextrakasserier i Ung Vänster, beskrivs i dokumentet som ” Vi har upplevt en viss tillbakagång i den praktiska medvetenheten om tjejers strukturella underordning internt i partiet. Det måste förändras”.

Ung Vänster ska vara ett demokratiskt förbund, heter det vidare, som ska respektera demokratiskt fattade beslut och det understryks att samhörigheten med arbetarrörelsen inte bara ska lyftas fram i högtidstal.” Vi kan och får inte tänka bort den reellt existerande arbetarrörelsen”, skriver förbundsstyrelsemajoriteten.

Flera reservationer
Minoriteten har reserverat sig dels mot att hålla en extra kongress, dels mot en del formuleringar i strategidokumentet.

Ola Nilsson i Skåne, av flera Ekot talat med utpekad som en av dem som ägnar sig åt fraktionsbildning, skriver i sin reservation att bilden av utvecklingen i Ung Vänster är ”ensidig, svartvit och i grunden felaktig”. Han skriver vidare att ”Existensen av en fraktion och organiserad medveten fraktionsverksamhet, är inget annat än hjärnspöken som fått orimliga proportioner”.

Ola Nilsson reserverar sig också mot formuleringar i strategidokumentet som ger ”Vägval-vänstervibbar”,  ett uttryck som syftar på det uppmärksammade upprop som de så kallade förnyarna i vänsterpartiet gjorde förra året.

Ordförande vill avgå
Inför den extra kongressen har Ali Esbati, Ung Vänsters ordförande, meddelat att han vill avgå. Han har skrivit ett brev till medlemmarna om ”okamratligt och destruktivt fraktionsarbete” i förbundet och bristande respekt för demokratiskt fattade beslut som gör att ”människor som kämpar hårt bryts ner och ledsnar”.

Det hela har obehagliga sekteristiska drag över sig, är Ali Esbatis slutsats. Han menar att det finns ”kamrater som är fast beslutna att  driva igenom person- och politikförändringar i organisationen med nästan vilka medel som helst” och enligt den avgående ordföranden ligger problemen främst i förbundsstyrelsen.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".