Arbetslösheten präglar budgetsamtal

På onsdagen diskuterar regeringen Sveriges ekonomi på Harpsund inför budgetförhandlingarna med vänsterpartiet och miljöpartiet. Statens ekonomi pressas just nu av att arbetslösheten är den högsta på flera år. Vänsterpartiets viktigaste krav i de kommande förhandlingarna med regeringen är nya insatser mot arbetslösheten.

– Det viktigaste är att vi diskuterar mer åtgärder för jobb. Vi fick igenom en del i höstas, men en del återstår att göra. Det är det viktigaste. Jobben och att ge klara, tydliga och stabila regler för kommunerna, så att de vet vad de har att vänta sig de närmaste åren, säger vänsterpartiets budgetförhandlare Lars Bäckström.

De regler för kommunerna som Lars Bäckström talar om är Robin Hoodskatten, eller skatteutjämningssystemet mellan kommunerna.

Ett nytt system har diskuterats länge och vänsterpartiet vill nu snabbt få nya regler på plats så att kommunerna vet hur mycket pengar de har att röra sig med i framtiden.

Avlönade praktikplatser
Även om de tre partierna skulle vilja satsa stort på nya jobb just nu lär det bli svårt. Statens utgifter är troligen redan för stora.

Vänsterpartiets svar på problemet är bland annat att omfördela pengar. Lars Bäckström vill ta mer pengar från ersättningen till de arbetslösa och i stället erbjuda dem som saknar jobb avlönade praktikplatser.

– Kan man använda de pengarna till aktiva program, utbildningssatsningar, vikariat i till exempel kommunerna, så får vi bättre använda pengar. Det är också bättre för människor att komma in i praktik och utbildning i stället för att få en ersättning för att inte göra något, säger Lars Bäckström.

Regeringens prioriteringar presenteras av finansminister Bosse Ringholm på Harpsund under onsdagen.

Friår och försvarsbesparingar
Miljöpartiet ligger fortfarande lågt med detaljerna i sina krav, men språkröret Maria Wetterstrand säger att partierna bland annat måste avsätta pengar så att det friår som de redan kommit överens om verkligen blir av.

Friåret innebär att en anställd får vara ledig ett år med ett statligt bidrag medan en arbetslös tar hans eller hennes jobb.

Dessutom ska miljöpartiet i år prioritera sitt gamla krav på mindre pengar till försvaret, enligt Maria Wetterstrand. Partiet kräver att försvarets materialinköp ska skäras ner och att partierna ska omförhandla så många vapenbeställningar som möjligt.

– Det är en mycket prioriterad fråga. Vi måste få resurser till att genomföra satsningar på andra områden, till exempel inom det sociala området. Därför är det nödvändigt att göra sådana besparingar, säger Maria Wetterstrand.

Hur mycket tycker miljöpartiet att man kan spara på försvaret?

– Vi har en överenskommelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet på uppåt en sex miljarder. Man kanske inte kan ta precis allt det här på en gång, men vi bör gå i den riktningen, säger hon.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista