Åsbrink vill inte ha aktieägarbeslut om löner

Lön och bonus till verkställande direktörer är inga frågor som beslutas av aktieägarna på bolagsstämman, säger förtroendekommissions ordförande Erik Åsbrink. Därmed avvisar han krav från både statsminster Göran Persson och biträdande finansminstern Gunnar Lund att det här är frågor som ska avgöras på bolagsstämman som ett sätt att minska risken för nya bolagsskandaler.

– Vi kan konstatera att man i England har genomfört en ordning där bolagsstämman i efterhand yttrar sig över de avtal som styrelsen har träffat med vd. Man kan inte riva upp avtal i efterhand men man kan uttala sin uppfattning och uttalar man sig negativt så är det en väldigt kraftig signal.

Men är det inte bättre att det är stämman som godkänner belöningarna till direktion och styrelser?

– Av överlåta beslutet från styrelse till stämma tror jag inte är praktiskt möjligt. Bolagsstämman träffas en gång om året, det kan ju vara en församling med tusentals människor. Jag tror inte att man praktiskt kan hantera detta utan det är naturligt att det är styrelsen som har ansvar för detta. Däremot att lyfta upp frågorna på ett tydligare sätt än tidigare på bolagsstämman, det tycker jag är fullt tänkbart.

Vad är den viktigaste förändringen som nu bör införas för att städa upp och höja etiken och moralen ute i företagen?

– Vi kommer att förelå lagstiftning på vissa områden. Vi kommer att föreslå större resurser för de myndigheter som utövar tillsyn på olika områden. Vi kommer också att kräva att självregleringen blir tuffare än vad den varit hittills, det riktar sig inte till staten utan till näringslivet. Vi kommer också att ta upp frågor om etik och moral. Det är ju väldigt viktigt vad som görs i det enskilda företaget.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista