Borgerlig oenighet om kårobligatoriet

Frågan om studenter ska tvingas vara medlemmar i en studentkår eller inte tas upp i riksdagen på onsdagen. De borgerliga partierna har försökt avskaffa tvånget i årtionden och såg först ut att lyckas i år. Men nu säger två borgerliga politiker att de troligen kommer att rösta med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

– Man kan inte ta ett beslut om avskaffande av kår- och nationsobligatoriet utan att man först ordentligt ser vad som sätts i dess ställe. Det blir orimliga effekter om man bara tar bort obligatoriet. Inte minst för studentnationerna i Uppsala, säger moderaten Lennart Hedqvist från Uppsala, en av de två som sagt att de tänker rösta mot det borgerliga förslaget.

Borgerligt beslut om avskaffande 1993
Redan 1667 beslutades att studenterna i Uppsala var tvungna att tillhöra en nation och än idag är studenterna tvungna att vara med i en studentkår, en organisation som på olika sätt företräder studenterna och deras intressen.

Den borgerliga regeringen beslutade 1993 att avskaffa tvånget, men det hann aldrig genomföras. Socialdemokraterna återinförde obligatoriet efter regeringsskiftet 1994.

Under vintern har de borgerliga partierna och miljöpartiet kommit överens om ett avskaffande igen, med ett förslag om en utredning om hur avvecklandet ska gå till.

Omröstning på torsdag
Frågan debatteras i riksdagen på onsdagen, men omröstningen hinns troligen inte med förrän på torsdag.

Det skulle bli 175 mot 174 för de borgerliga och ett avskaffande om alla följer partilinjerna. Men Lennart Hedqvist och Cecilia Wikström för folkpartiet har sagt att de kommer att rösta nej till utredningen

– Man kastar inte ut barnet med badvattnet här. Då ser jag de verkningar som det har för generationer av studenter som har byggt upp bland annat studentnationerna och att de har fått sin offentligrättsliga ställning som genererar den här skattefriheten. Man kan inte rösta för något annat innan man vet hur alternativet ser ut, säger Lennart Hedqvist.

Tydligt test
Moderaten Tobias Billström tycker att det är tråkigt om Lennart Hedqvist röstar med socialdemokrater och vänsterpartister.

– Det är beklagligt. Det är en fråga som är ett tydligt test på om man klarar av att hålla en frihetliglinje eller inte. Ingen ska med hjälp av lag tvingas att ingå i en fackförening, en politiskt förening eller en studentkår eller studentnation, säger Tobias Billström.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".