Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Knutby i fokus när pingstpastorer möts

Just nu träffas ett tusental pingstpastorer till en årlig konferens i Jönköping. Årets träff präglas till stor del av händelserna i pingstförsamlingen i Knutby, med diskussioner bland annat om ledarskap och maktmissbruk. En diskussion som välkomnas av många.

– Det är klart att vi funderar över hur detta kan hända. Hur kan en församling utvecklas som den i Knutby? Det går inte att undvika de frågorna. Vi har ju tvingats att få upp dem på bordet ordentligt, säger Pelle Hörnmark, pastor i Jönköping och en av arrangörerna.

Har det här diskuterats för lite tidigare?

– Nej men det är klart att det finns en anledning till att vi tar upp de frågorna nu. I alla kristna rörelser behöver man ha koll på de här sakerna med karaktär och trovärdighet, ledarskapets roll och funktion och så vidare. Så jag tror inte att man kan tala för mycket om det, säger han.

Knutby präglar konferensen
Det är närmast fullsatt i den stora pingstkyrkan i Jönköping. Över 1 000 pastorer och andra förkunnare träffas för första gången efter händelserna i Knutby som skakat om både pingströrelsen och övriga frikyrkor.

Det märks på programmet. Några av ämnena är ”När pastorn syndar”, ”Andligt maktmissbruk”, ”Ledarskap och att möta media i kris”. Ämnen som i några fall var planerade långt tidigare, men nu blivit än mer aktuella.

Lasse Väcklén, pastor i Ängelholm, välkomnar debatten.

– Vi lever i en sådan här realitet. Det går inte att gömma det bakom andliga ord. Det är jättebra, ta fram det i ljuset, med klar och tydlig undervisning och samtal kring de här frågorna, säger han.

Har det diskuterats för lite tidigare?

– Ja, det kan jag tycka. Åtminstone i officiella sammanhang.

Men det har pratats om det man och man emellan?

– Ja, mycket vid kaffebord och så vidare, säger Lasse Väcklén.

Många tror att den debatt som nu startat kommer förändra en del inom pingströrelsen, men åsikterna om vad som ska göras går isär.

Många är rädda för en hårdare styrning och central kontroll över de enskilda församlingarna, men de flesta tycks ändå vilja se ett ökat samarbete för att fånga upp sekteristiska tendenser och olika övertramp i tid.

Tror på mer samhörighet
Urban Josefsson, pastor och forskare i kyrkovetenskap, är en av dem som nu gett sig in i debatten.

– Fördjupat samtal med varandra, så att vi tidigt ser när enskilda personer och enskilda församlingar är på väg att utveckla osunda miljöer. Jag tror definitivt att det behövs en starkare bindning mellan församlingarna, säger han.

– Hur den sedan ska se ut och om den ska syfta till att ha koll på varandra är jag däremot mer tveksam till. Men vi behöver mer samhörighet, fortsätter Urban Josefsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".