Vattenfynd stärker odds för liv på Mars

Rymdforskarna på Nasa meddelade på tisdagkvällen att man hittat stenar som blivit formade i vatten på Mars. Det var rymdsonden Opportunity som gjorde fyndet. Enligt Nasa stärker upptäckten att det funnits stora mängder flytande vatten på vår grannplanet oddsen för att det också funnits liv.

Rikard Lundin, professor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, säger sig inte vara förvånad över uppgifterna om vatten, men säger att det behövs andra uppgifter för att visa att det funnits liv på Mars.

– Det finns mycket information som tyder på att Mars en gång var en planet som hade världshav, på samma sätt sompå jorden. Kanske inte lika djupa och stora, men mycket tyder på att det i begynnelsen funnits så pass mycket vatten att man kan spekulera i om det uppstått liv där på samma sätt som på jorden.

Stärker odds för liv
Små, runda stenar har hittats nära den plats där rymdsonden Opportunity landade i slutet av januari. Stenarna har visat sig bära spår av salt och mineraler. Enligt forskarna betyder det att de skapats eller åtminstone legat i flytande vatten under lång tid.

Rymdforskarna på Nasa menar att det här stärker oddsen för att det har funnits liv på Mars.

Men Rikard Lundin vid Institutet för rymdfysik vill inte gå så långt.

– Det här är en del i ett pussel som man lägger nu. För att kunna säga om det funnits liv krävs andra uppgifter än det här.

Däremot tror Rikard Lundin att uppgifterna om vatten på Mars kan få betydelse för den framtida forskningen.

– Det inspirerar naturligtvis och med det här kan man också få med sig och inspirera allmänheten.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".