Försvaret vill stoppa byggen av vindkraftverk

Om försvaret får bestämma skulle många planerade byggen av vindkraftverk stoppas. Försvarsmakten vill inte ha några vindkraftverk nära militära flygfält och menar att flygsäkerheten kan bli sämre.

En mycket olycklig inställning, menar regeringens vindkraftssamordnare Agne Hansson.

– I praktiken innebär det att man lägger en död hand över vindkraftsutbyggnaden vid de här flygplatserna. Det finns många ansökningar om att bygga där, det är väldigt lämplig områden.

Försvarsmakten är remissinstans när någon ansöker om bygglov för att få bygga ett vindkraftverk och det är vid de tillfällena som Försvarsmakten föreslår avslag om vindkraftverket skulle ligga i närheten av ett militärt flygfält.

Flygsäkerheten hotas anser man, inte minst när flera militärflygplan flyger samtidigt, säger Richard Wissman som är vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

– När man landar och lyfter med hjälp av flygradar så har man låst på framförvarande flygplan och då ett säkerhetsavstånd som hålls hela tiden men om man i stället skulle låsa på ett vindkraftverk så kan det få konsekvensen att man inte ser framförvarande flygplan.

Men enligt Agne Hansson som är en av regeringens vindkraftssamordnare skulle det här kunna innebära att framtiden för alla vindkraftverksbyggen i såväl Blekinge som på östgötaslätten äventyras.

Han ger inte mycket för argumentet att det hotar flygsäkerheten.

– Kan man inte flyga där det finns vindkraftverk med de planen då är det väldigt olyckligt om man bygger mer och mer vindkraftverk i världen. Man borde fundera över vilken typ av flygplan man har.

Hur ska du gå vidare med det här?

– Vi kommer att rapportera tillbaka till regeringen och också ta ytterligare kontakt med Försvarsmakten för att resonera om det här.

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista