Netanyahus regering fattar beslut under måndagen. Foto: Uriel Sinai/Scanpix
Efter Ship to Gaza-attacken

Israelisk utredning med utländska observatörer

Israel kommer att tillsätta en egen intern utredning om stormningen av fartygskonvojen Ship to Gaza. Två utländska observatörer ska följa den israeliska undersökningen.

Nio turkiska medborgare miste livet när Israels flotta stormade fartygen mot hjälpsändningar till Gaza.

Israels regering fattar det formella beslutet om utredningen efter omröstning i regeringen senare i dag.

Bara 24 timmar efter den blodiga räden som chockade världen, krävde FN att en internationell panel skulle utreda händelsen.

Detta tillbakavisades kraftfullt av Israel som nu alltså tillsätter en egen kommission.

I en eftergift gentemot världssamfundet har Israel har inkluderat två internationella observatörer, fredspristagaren David Trimble från Nordirland och den kanadensiske juristen Ken Watkin.

De båda observatörerna kommer dock inte att ha rösträtt i kommissionen och Israel kommer att kunna vägra dem tillgång till dokument som kan skada landets säkerhet eller diplomatiska relationer.

Kommissionen kommer att undersöka det som skedde ombord på det turkiska fartyget Mavi Marmara då nio personer miste livet för två veckor sedan.

Man kommer även att utreda legaliteten av blockaden mot Gaza. Soldater och befäl kommer inte att vittna inför kommissionen, utredningen får förlita sig på de soldatvittnesmål som lämnas till en militär panel.

Från Vita huset säger man att Israel tagit ett viktigt steg framåt genom att tillsätta en panel som undersöker incidenten och att Israel har kapacitet att genomföra en rättvis utredning.

Från Arabländerna och EU ännu inga reaktioner. EU:s utrikesministrar möts i dag för att bland annat diskutera möjligheter för EU att bidra till lättnader i blockaden mot Gaza.

Arabförbundets ordförande, Amr Moussa besökte Gaza i går och sa att Israels beslut att börja släppa in tomatsås och raklödder i Gaza inte löser grundproblemet med blockaden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".