Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amnesty använder aktier som påtryckningsmetod

Publicerat onsdag 3 mars 2004 kl 09.03

Mänskliga rättigheter kan bli en viktig fråga på många av vårens bolagsstämmor. Enligt Jörgen Qwist, kampanjledare hos Amnesty köper organisationen aktier i börsbolag som påtryckningsmetod för att på bolagsstämmorna kunna kräva en förbättring på området.

Även miljöorganisationen Green Peace kommer använda denna metod när det gäller bankkoncernen Nordea och dess finansiering av en kärnkraftsreaktor i Finland. Denna typ av påtryckningsmetod kallas för aktieägaraktivism.

För Amnesty handlar det om att börsbolagen måste bli bättre på mänskliga rättigheter.

– Det kan vara ett effektivt sätt för oss att väcka den här frågan, i företaget och i allmänhet, säger Jörgen Qwist, kampanjledare hos Amnesty.

Köper aktier i Telia Sonera
Intresseorganisationerna laddar nu inför vårens bolagstämmor. Människorättsorganisationen Amnesty tänker göra sin stämma hörd genom att köpa aktier i de tolv största bolagen på Stockholmsbörsens A-lista som ännu inte har en så kallad MR-policy, alltså en policy för hur man vill förhindra att företagets verksamhet kränker mänskliga rättigheter.

Assa Abloy, Investor och Telia Sonera är några av de bolag Amnesty tänker köpa aktier i.

Greenpeace köper i Nordea
Även miljöorganisationen Green Peace tänker använda denna påtryckningsmetod. Man har köpt några få aktier i bankkoncernen Nordea eftersom man är emot att banken finansierar bygget av Finlands femte kärnkraftsreaktor.

Även andra mindre intresseorganisationer har tidigare använt sig av denna metod som också kallas för aktieägaraktivism.

– Aktieägaraktivism är att använda det inflytande man får som aktieägare. Enligt aktiebolagslagen så har man som aktieägare initiativrätt, det vill säga rätta att ställa frågor till företagsledningen i samband med bolagsstämma, säger Jörgen Qwist hos Amnesty.

Säljer om målet uppnås
Enligt Jörgen Qwist har metoden varit framgångsrik om de flesta av Stockholmsbörsens största bolag har en policy om mänskliga rättigheter i slutet av detta år.

– Det vi hoppas uppnå konkret är att flertalet av de här tolv företagen i slutet av 2004 faktiskt har gjort det här viktiga och relevanta beslutet att skaffa en MR-policy, säger Jörgen Qwist.

När ni uppnått det här, kommer ni då sälja av aktierna?

– Det kommer vi att göra, säger Jörgen Qwist på Amnesty.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".