Minst 117 människor har hittills dött i oroligheterna.

Uzbeker demonstrerade i Stockholm

Dödstalet vid oroligheterna i Kirgizistan stiger och i Stockholm samlades en grupp uzbeker utanför FN-förbundets kontor för att kräva att FN går in och stoppar våldsamheterna.

Officiellt har 117 människor dödats i oroligheterna, men en uzbekisk ledare säger att minst 200 människor dödats. Det talas också om att 10 000-tals flyende uzbeker fastnat vid gränsen.

I Stockholm samlades en grupp uzbeker utanför FN-förbundets kontor och kräver att FN går in och stoppar våldsamheterna. En av dem är Zhakongis Makhamedzhanou som har släktingar i de oroliga områdena.

– En av dem är död, några har flyttat till andra delar av staden som är lite säkrare, säger Zhakongis Makhamedzhanou.

Oroligheterna, som startade i fredags, har krävt över hundra dödsoffer och nästan 1500 skadade. Men det är siffror som befaras stiga eftersom det fortfarande ligger döda kroppar på gatorna.

Kirgiziens interimsregering har utlyst undantagstillstånd och utegångsförbud. Och på måndagen öppnades en luftbro för att leverera förnödenheter och mediciner till de drabbade provinserna.

Internationella hjälporganisationer varnar nu för en humanitär katastrof i södra Kirgizistan eftersom tiotusentals människor befinner sig på flykt undan våldsamheterna.

Zhakongis Makhamedzhanou vill att Sverige trycker på för att FN ska skicka en fredsbevarande styrka. Risken är stor annars att det blir ett riktigt krig, eftersom många uzbekiska ungdomar har förlorat sina föräldrar, säger han.

– Nu vill alla gärna åka hem och hjälpa släktingar. Det ska finnas runt 10 000 - 15 000 ungdomar ute som gärna vill komma in och det kommer bli mer kaos, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".