Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En uzbekiskia kvinna som väntar på att få komma in i Uzbekistan. Foto: Anvar Ilyasov/Scanpix.

100 000 uzbeker har flytt Kirgizistan

Oroligheterna i Kirgizistan har tvingat uppemot 100 000 uzbeker över gränsen till Uzbekistan innan myndigheterna där beslutade att stänga gränsen.

Över hundra döda och cirka 1 600 skadade rapporteras efter fyra dagars våldsamheter. Regeringen har utlyst undantagstillstånd och öppnat en luftbro för att leverera mat och andra förnödenheter till invånarna i de mest drabbade städerna.

Det kommer även fler och fler rapporter om extremt våld, bland annat berättar Uzbekistans biträdande premiärminister Abdulla Aripov för nyhetsbyrån AFP att flera barn som våldtagits framför ögonen på sina föräldrar, finns bland flyktingarna.

Alisher som bor i staden Osj vittnar om ett mycket spänt läge.

– Det är lugnare i dag, men människor vågar inte gå ut, utan har barrikaderat sig för att bättre kunna försvara sina bostadskvarter, säger han.

Han berättar att minst två stadsdelar där etniska uzbeker bor har bränts ner till grunden och det börjar bli ont om mat. Det ska ha levererats humanitär hjälp till stadens centrum men ingen vågar sig in dit för att hämta den, berättar han.

Unga tungt beväpnade män cirkulerar fortfarande i stadens centrum och enligt Alisher stoppar de och sätter eld på de få bilar som trafikerar gatorna.

Eftersom elen inte fungerar finns varken tv eller radio. Endast via sina mobiltelefoner lyckas invånarna hålla kontakt och förmedla information till varandra om vad som händer i staden.

Enligt det kirgiziska hälsoministeriet har 124 människor hittills dött i oroligheterna, men Alisher och andra jag talat med i Osj och Jalalabad hävdar att det verkliga antalet är långt större.

Folk har själv hämtat sin anhörigas kroppar och begraver så fort de kan, därför är det är bara de som dött på sjukhus som kommer med i statistiken, säger han.

En kvinna i Osj som inte vill uppge sitt namn och som barrikaderat sig tillsammans med en större grupp kvinnor och barn berättar att de fått ta hand om många sårade.

– Vi försöker stoppa blodflödet och ta dem till sjukhus, men vi vet inte om de överlever, säger kvinnan och berättar att såväl kvinnor och barn har bränts ihjäl sedan de beväpnade männen hällt bensin och satt eld på dem.

Alisher, kvinnan och andra jag har talat med i Osj och Jalalabad är noga med att påpeka att det i grunden inte handlar om en etnisk konflikt även om våldet tar sig sådana uttryck.

De berättar att de beväpnade männen skjuter på såväl kirgizer som uzbeker och att även kirgizägda affärer och restauranger bränts ner.

– Mina kirgiziska grannar är lika chockade som vi är. Alla vet att de som ligger bakom våldet kommer utifrån. Men vi vet inte hur vi ska stoppa dem eller skydda oss. Det är så otäckt, säger kvinnan i Osj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".