Jorge Videla 1976. Foto: PRB

Tyskland begär Argentinas expresident utlämnad

Den tyska regeringen kommer att begära Argentinas tidigare president och juntaledare Jorge Videla utlämnad till Tyskland. Han är anhållen i sin frånvaro för mord på två tyska gäststudenter i Argentina 1977.

Tyskland är det första landet som begär expresidenten utlämnad för mord på utländska medborgare i Argentina under juntatiden.

Siktar på högsta ledningen
Morden på de två tyska gäststudenterna 1977 är ett parallellfall till svenskan Dagmar Hagelin som kidnappades och mördades samma år.

Till skillnad från processen kring Hagelin, där den lägre marinofficeren Alfredo Astiz har ställts inför rätta i Argentina, väljer den tyska åklagaren att sikta på den högsta dåvarande ledningen i militärjuntan.

Förutom expresident Jorge Videla är två höga officerare åtalade och begärda utlämnade.

Åklagaren hävdar att de tre är ansvariga eftersom det var de som byggde upp den säkerhetsorganisation som hade i uppgift att eliminera misstänkta politiska fiender under det så kallade smutsiga kriget mellan 1976 och 1983.
 
Sammanlagt bedömer människorättsorganisationer att juntan är ansvarig för nästan 30 000 mord.

Måste överväga utlämning
Om expresidenten och de två officerarna, som nu är i 80-årsåldern, kommer att utlämnas är oklart.

Efter att den sittande presidenten i Argentina, Nestor Kirchner, förra året upphävde ett dekret som gav tidigare juntamilitärer juridisk immunitet, måste det argentinska utrikesdepartementet överväga en utlämning.

Å andra sidan säger bedömare att ett åtal i Tyskland med expresidenten Videla på plats skulle riva upp starka känslor i Argentina. Det är osannolikt att president Kirchner är villig att betala det politiska priset.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".