Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kandidaterna i årets val

Få politiker boende i invandrartäta områden

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 15.52

Situationen i invandrartäta områden leder ofta till heta politiska debatter. Men politikerna som diskuterar problemen bor sällan där visar uppgifter från Statistiska centralbyrån.  Dubbelt så många riksdagskandidater borde bo i områdena om de skulle vara rättvist representerande på partiernas valsedlar. Arzoo Hessami som bor på Bäckby, ett invandrartätt område i Västerås, tycker att det är ett problem.

– Politikerna är för invänarna. Ser de inte bristerna på nära håll har de jättesvårt att jobba med det som de lovar att uppnå under sin mandatperiod, säger Arzoo Hessami.

Enligt uppgifterna som SCB tagit fram för Sveriges Radios räkning så bor var tjugonde svensk i ett invandrartättområde, alltså ett område där minst halva befolkningen är född utomlands. Men av kandidaterna på riksdagssvalsedlarna så bor bara var fyrtionde kandidat i ett sådant område och bland partiernas kandidater i kommunalvalet så är andelen ännu lägre.

Per Strömblad, statsvetare vid Institutet för framtidsstudier och Linnéuniversitet ser flera förklaringar till att det är så.

– Det här speglar naturligtvis de obalanser som finns. Politiska kandidater har högre inkomst och är mer sällan ute bland utlandsfödda, medan det förhåller sig tvärt om i den här typen av bostadsområden, säger Per Strömblad.

Kan inte det leda till att politiker får dålig kunskap om invandrartäta områden?

– Det kan naturligtvis vara en risk om vi i andra sammanhang menar att det är viktigt vilka direkta intryck man skaffar sig från de miljöer man verkar i, säger Per Strömblad.

Ser man till partierna så har de rödgröna en större del kandidater från invandrartäta områden än de borgerliga, men delen är fortfarande mindre än bland befolkningen i genomsnitt.

Sen är frågan hur långt kravet ska drivas på att kandidaterna exakt ska motsvara befolkningen. Politiker kan få kunskap om läget i ett område utan att bo där, menar Per Strömblad. Och Nuri Akpinar, som bor på Vallby i Västerås, håller med.

– En bra politiker kan nog sätta sig in i situationen om hur det skulle kunna vara i ett utsatt bostadsområde utan att för den skull bo på det aktuella området, säger Nuri Akpinar.

Om undersökningen

Statistiska Centralbyrån, SCB, har på Sveriges Radios uppdrag tagit fram statistik om de cirka 50 000 personer som finns med på partiernas listor i kommunvalet och de cirka 5 500 kandidater som finns på riksdagslistorna, som partierna rapporterat till Valmyndigheten inför valet 2010.

Inför valen 2002 och 2006 gjorde SCB en liknande undersökning för Sveriges Radio.

I undersökningen har SCB samkört uppgifter från befolkningsregistret med Valmyndighetens lista över alla kandidater till kommunfullmäktige och riksdagen.

Inkomst

Inkomstbegreppet definieras som sammanräknad förvärvsinkomst, alltså den årsinkomst man arbetat ihop eller tagit ut som lön om man har ett företag, men inte de finansiella inkomster man haft. Som höginkomsttagare räknas den som har en årsinkomst på 400 000 kronor eller mer.

Befolkningen

De jämförelsesiffror som finns med befolkningen gäller alla över 18 år, som är folkbokförda i Sverige.

#link=206921#

#link=205377#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".