Den colombianske generalen Freddy Padilla var nöjd med arméns insats i fritagningen av Farcfångarna. Foto: William Fernando Martinez/Scanpix.

Fångar hos Farcgerillan i Colombia fritogs

En elitstyrka från Colombias armé lyckades i går frita tre av Farcgerillans långvarigaste fångar. Det rör sig om officerare som tillfångatogs för snart tolv år sedan. Bland de fritagna finns också den av gerillans fångar med högst militär rang, polisgeneralen Luis Mendrieta.

Klockan var halv tolv på dagen när kommandosoldater överraskande rusade in i gerillalägret, djupt inne i djungeln, och ropade "Vi är Colombias armé".

30 av soldaterna bildade en ring kring general Mendrieta och översten Enrique Murillo och lyckades snabbt föra dem i säkerhet.

Två andra fångar som fanns en bit längre bort utnyttjade förvirringen för att rusa ut i djungeln för att gömma sig.

En av dem hittades några timmar senare av armésoldaterna. Den fjärde är fortfarande försvunnen, men soldaterna har order att leta tills han hittas.

Området är extremt svårtillgängligt och de fritagna har ännu inte kunnat flygas ut. Det pågår dessutom fortfarande strider, men de colombianska myndigheterna beskriver ändå aktionen som en total framgång.

Fritagningen började planeras redan i mars då en tillfångatagen gerillasoldat gav exakta uppgifter om var fångarna hölls.

De fritagna officerarna brukade beskrivas som Farcs värdefullaste fångar, som enbart skulle kunna bli fria genom ett omfattande utbyte med fängslade gerillamän.

För Farcgerillan är fritagningen är ett stort bakslag.

Det största sen presidentkandidaten Ingrid Betancoeur och 14 andra fångar fritogs för snart två år sedan, dessutom bara ett 20-tal kilometer från den plats där söndagens fritagning skedde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".