Hushållen får bättre ekonomi i år

De svenska hushållen får mer pengar att röra sig med under året. Det konstaterar Föreningssparbanken i sin årliga genomgång av hushållens ekonomi. Men det är inte satsningar från regeringen eller sänkta skatter som fyller på plånböckerna, utan den låga inflationen.

– Den upprätthåller hushållsekonomin. Den låga inflationen gör att kostnadsökningarna inte är så stora och det gör att deras löneökningar klarar av de kostnadsökningar som varit, säger Lina Gustafsson, privatekonom på Föreningssparbanken.

Inflationen långt från målet
Inflationen är nu nere på 0,8 procent. En bra bit under det långsiktiga målet om prisökningar på två procent.

Det är Riksbankens jobb att genom att höja eller sänka räntan se till att prisökningarna hamnar på två procent.

Flera politiker, nu senast näringsminister Leif Pagrotsky, har pekat på den låga inflationen och krävt att Riksbanken sänker räntan ytterligare.

Lägre ränta gör det billigare att låna och sätter fart på ekonomin, men med mer fart i ekonomin stiger också priserna och förvandlar löneökningar till luft i lönekuverten.

Tre hundra kronor mer i månaden
Den genomsnittliga tvåbarnsfamiljen har i år enligt Föreningssparbankens beräkningar 330 kronor mer i månaden kvar efter att de nödvändigaste utgifterna är betalda.

Frågan är vad som hade hänt med hushållens ekonomi om Riksbanken hade haft en lägre ränta och prisökningarna hade varit två procent.

– Då hade vi sett i vårt typhushåll att vi inte hade fått en förstärkt standard eller ekonomi till 2004. De hade kanske inte fått någon försämring, men heller inte den förstärkning som vi ser att de har fått, säger Föreningssparbankens privatekonom Lina Gustafsson.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista