Anneli Jäätteenmäki i rättssalen. Foto: PRB

Finlands förra statsminister inför rätta

På onsdagsförmiddagen inleddes rättegången mot Finlands förra statsminister Anneli Jäätteenmäki. Hon åtalas i Helsingfors tingsrätt för att under förra årets valkampanj ha uppmanat en medarbetare i presidentens kansli till brott mot skyddande av tjänstehemlighet. Han ska lämnat ut hemligstämplade dokument.

”Jag tänkte att det här väl var det normala förfaringssättet.” Så förklarade förra statsministern och centerledaren Anneli Jäätteenmäki varför hon inte reagerade då hon på sin fax fick flera dokument från presidentens kansli som hon säger sig inte ha bett om.

Utnyttjade i valkampanj
I den rättegång mot henne och numera avsatte presidentmedarbetaren Martti Manninen är nämligen en av åklagarens poänger just detta. Trots att Jäätteenmäki tog emot ett 60-tal dokument och utdrag ur dokument och samtalsuppteckningar, trots att hon borde veta att detta till stor delar var förtroligt eller hemligt material, utnyttjade hon det i den just då pågående valkampanjen.

Något citat ur ett omstritt dokument av vad dåvarande statsminister Lipponen sade eller inte sade om Finlands beredvillighet under förspelet till Irak-kriget, när han träffade president Bush tre månader tidigare, återfanns rent av på Jäätteenmäkis hemsida.

Bad om information
Åklagaren försöker alltså bygga upp bilden av att Anneli Jäätteenmäki i själva verket, upprepade gånger, bad sin förtrogne i presidentkansliet att mata henne med information som hon sedan använde i valpolemiken.

Jäätteenmäki och hennes advokat bestrider den bilden. De vill hävda att det var fråga om handlingar de väl kunde ha fått på annat vis. Flera av dokumenten hade hon haft att göra med när riksdagen ännu var samlad.

Samma linje har den åtalade Martti Manninen följt. Han lämnade ut de här dokumenten enbart som ett slags bakgrundsinformation. Manninens försvarsadvokat kallade rent av detta för en politisk rättegång, som knappast skulle ha ägt rum om inte valresultatet lett till att Finland fick en ny statsminister.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista