"Kerry har goda chanser att vinna valet"

Efter att ha vunnit i nio delstater av tio är det nu så gott som klart att det blir senator John Kerry som kommer att utmana president Bush i höstens val i USA. Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet, tror att Kerry har goda chanser att vinna presidentvalet.

John Kerry, 60-årig Vietnamveteran från Massachusetts, fullkomligt utklassade den tio år yngre senatorn John Edwards i nattens primärval.

Nu väntar en lång och intensiv presidentvalskampanj mot den sittande presidenten George Bush.

Kriget mot terrorismen avgörande
Hur det till slut går i valet i november beror till stor del på vad som händer i Irak och i kriget mot terrorismen. Men som det ser ut idag har John Kerry ganska goda chanser att vinna mot Bush, tror Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.

– Det beror så väldigt mycket på vad som kommer att hända i Irak och om det blir några fortsatta terrordåd någonstans i världen som ställer frågan om den fortsatta kampen mot terrorismen på agendan. Gör det det är det inte alldeles osannolikt att den sittande presidenten är den starkare, eftersom han är den sittande presidenten, men samtidigt har Kerry sådan erfarenhet och kompetens inom de här områdena att jag inte tror att man ska räkna ut honom, säger han.

Edwards kan bli vicepresident
Kerrys forne motståndare John Edwards väntas lämna sitt officiella besked om att han avslutar sin kampanj någon gång under onsdagskvällen.

För hans del återstår nu att se om han har möjlighet att bli John Kerrys vice presidentkandidat.

– Jag skulle tro att det blir en guvernör i någon central delstat, snarare än en senator. Men det är inte uteslutet att han till slut väljer John Edwards, om det visar sig att många demokrater verkligen skulle vilja ha honom. Men mitt stalltips idag är till exempel guvernören i New Mexico, Bill Richardson, som dessutom har fördelen att vara en hispanic, alltså med spansktalande bakgrund, säger Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".