Israeliska bosättare vill stanna

Nu under veckoslutet åker Israels premiärminister Ariel Sharons främsta rådgivare till USA för där förankra planerna att evakuera flera judiska bosättningar främst i Gazaremsan. Men bosättarna i Gaza känner sig förrådda av Ariel Sharon som alltid uppmuntrat sina landsmän att flytta till bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. När han svängde var det många som inte trodde sina öron.

– Jag kunde inte tro att han verkligen hade sagt något sådant, jag trodde det var en skämt. Jag var mållös i två dar, säger Vicky Sabach, en av 8 000 judar i bosättningen Gush Katif i Gaza som hotas av Ariel Sharons evakueringsplaner.

Evakueringen som kan ta sin början redan i sommar har utlöst häftiga protester bland bosättarna, men den är inte heller helt oproblematisk för de som i princip är för utflyttningen. För om bosättningarna i Gaza överges kan det uppstå ett vakuum som riskerar att fyllas av de militanta palestinska organisationerna, till exempel Hamas.

Räknar med stöd
Israel vill därför ha främst USA:s, men också Gazas södra granne Egyptens, välsignelse och hjälp för att genomföra bosättarflytten. Men stöd från bosättarna kan Ariel Sharon inte räkna med.

– Evakueringsplanerna uppmuntrar terrorism. Det här uppmuntrar inte bara terrorn mot Israel utan all terrorism över hela världen för det visar att terrorism lönar sig, säger Vicky Sabach.

Tror inte på fredligt uttåg
Bosättarna i Gaza utsätts ofta för palestinska anfall. Krypskyttar och självmordsbombare, granatkastarattacker och nattliga raider är ständiga hot och de mest utsatta bosättningarna liknar mer belägrade fästningar än bostadsområden.

Trots det vill alla stanna och det går inte att ta miste på besvikelsen över att just Ariel Sharon som alltid gått i spetsen för bosättarna nu ger upp.

– Men om evakueringsplanerna sätts i verket, kommer vi att göra vad Ariel Sharon alltid har lärt oss, han har lärt oss att aldrig gå med på en sådan sak, säger Eran Sternberg och därför tror han att det knappast blir ett fredligt uttåg ur Gaza.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".