Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Bilder från den israeliska försvarsmakten sägs visa knivar och kedjor som ska ha hittats ombord fartygen i Ship to Gaza-konvojen. Foto: Scanpix.
2 av 2
Isaac Herzog
attacken på fartygskonvojen

"Mavi Marmara hade kopplingar till al-Qaida"

Israels socialminister Isaac Herzog säger att åtminstone några av dem som fanns ombord på Gazakonvojens turkiska skepp, där nio människor dog, har kopplingar till terrornätverket al-Quaida.

Isaac Herzog hävdade denna koppling mellan det turkiska fartyget Mavi Marmara och al-Qaida när han i går besökte Sverige.

I går tillsatte Israels regering en undersökningskommission som ska utreda vad som egentligen hände när konvojen till Gaza attackerades och nio personer dog.

Det blir ingen internationell kommission som många har krävt. Men det ska finnas två internationella observatörer.

– Jag säger det igen: några ombord hade direkt koppling till Al Quaida, säger Isaac Herzog.

Herzog är socialdemokrat och socialminister i Israels koalitionsregering som leds av premiärminister Netanyahus konservativa parti Likud.

De israeliska socialdemokraterna har sagt att de i höst ska utvärdera om de ska sitta kvar i koalitionsregeringen med Likud. Anledningen är tveksamhet inför hur Likud hanterar fredsprocessen i Mellanöstern.

Men när det gäller attacken mot fartygskonvojen sluter sig de politiska leden i Israel.

Enligt Isaac Herzog var det turkiska skeppet där nio personer dog, bemannat av bland andra islamistiska kämpar som var beredda på strid.

– De hade sagt till sina familjer att de skulle gå i strid och att de var beredda att dö för sin sak, säger Isaac Herzog.

I går beslutade Israels regering att tillsätta en undersökningskommission som ska utreda vad som egentligen hände när konvojen till Gaza attackerades. Det blir en nationell kommission med två utländska observatörer, bland annat den nordirländske fredspristagaren David Trimble.

De utländska observatörerna har ingen rösträtt och kan undanhållas information som anses skada staten Israels intressen.

– Vi är ett självständigt land. Vi har ett av världens mest respekterade juridiska system. Kommissionen består av en rad oväldiga israeliska jurister och experter, säger Isaac Herzog.

Men kommissionens mandat är delvis begränsat. Den ska nämligen inte granska det politiska beslutsfattandet bakom bordningen.

– Det politiska beslutsfattandet ska granskas av befolkningen, av parlamentet som regeringen ansvarar inför.

– Huvudfrågan nu är inte politisk utan juridisk: agerade vi enligt lagen, säger Isaac Herzog.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".