Flyktingarna vittnar om extremt brutala våld som riktats mot framför allt den stora uzbekiska minoriteten. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.

Uzbekistan vädjar om internationell hjälp

Det finns tiotusentals flyktingar på båda sidor om den nu stängda gränsen mellan Kirgizistan och Uzbekistan berättar vår utsände Fredrik Wadström.

Dödssiffrorna i Kirgizistan fortsätter att stiga och är nu uppe i 170 människor medan 1 700 rapporterats skadade, berättar vår utsände från Kirgizistan.

Det finns tiotusentals flyktingar på båda sidor om den nu stängda gränsen mellan Kirgizistan och Uzbekistan.

Enligt uzbekiska myndigheter finns det varken plats eller resurser för fler flyktingar från Kirgizistan och landet behöver internationell humanitär hjälp för att klara situationen.

I takt med att oroligheterna nu lägger sig kommer allt fler vittnesmål om det extremt brutala våld som riktats mot framför allt den stora uzbekiska minoriteten i de kirgiziska städerna Osj och Jalal-Abad.

Många av dem som drabbats sedan våldet bröt ut i förra veckan är kvinnor och barn och ännu har ingen kunnat överblicka omfattningen av den humanitära katastrofen.

FN vill så fort som möjligt upprätta en korridor för hjälpsändningar till södra Kirgizistan.

Senare i veckan väntas FN göra en internationell vädjan om hjälpinsatser eftersom det inte finns tillräckligt med vatten, mat och elektricitet i de berörda områdena.

I Moskva möttes i går medlemsländerna i den säkerhetsorganisation som omfattar sju före detta sovjetrepubliker, bland annat Ryssland och Kirgizistan.

Mötet tog beslut om att skicka helikoptrar, transportfordon och bränsle till den kirgiziska militären för att stödja insatserna i de oroliga städerna i södra Kirgizistan.

Däremot nämndes ingenting om fredsbevarande styrkor, något som den provisoriska kirgiziska regeringen bett Ryssland om redan i inledningen av upploppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".