Rekordmycket norska oljepengar

Den norska oljeförmögenheten bara växer och växer. Oljefonden, där pengarna sparas, har aldrig varit så mycket värd som nu.

Under ett guldfärgat snedtak i den moderna centralbanksbyggnaden sitter ett
fyrtiotal placerare. För att komma in till handelplatsen här i Oslo måste jag genom säkerhetsslussar och få en egen kod. Varje dag handlar placerare här aktier och obligationer för miljardbelopp i utlandet. Det sitter också placerare i  London och New York. Värdet på oljefonden är nu 845 miljarder
norska kronor, det är ungefär lika mycket som värdet på hela Oslobörsen. Avkastningen steg med 12,5 procent förra året, den bästa fonden haft och Sven Gjedrem som är centralbankschef är nöjd med rekordåret. 


Oljefondens värde steg med hela 236 miljarder norska kronor förra året. Värdeökningen beror førutom avkastningen också på att norska staten skjutit till mer pengar från skatteintäkterna av oljan. Oljemiljarderna placeras
bara i utlandet, också i svenska aktier, som till exempel i Ericsson och Hennes och Mauritz. Nästa år när Norge firar hundra år av självständighet kanske oljefonden landet också kan fira att oljeförmögenheten uppnått en biljon kronor.


Det hänger ju förstås också på hur skickligt Norges bank förvaltar norrmännens jättespargris.

Beatrice Janzon, Oslo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".